Søk i Aktiv i Oslo

Travsporten er den største av hestesportene i Norge. Denne sporten er dessuten Norges eldste sportsgren.

Det foregår totalisatorløp ved 11 travbaner i Norge.

Totalisatorspill eller organiserte veddeløp ble innført i 1928 og var hovedårsaken til den sterke utviklingen i travsporten

Stor pengesummer og viktig for samfunnsøkonomien

Hvert år spilles det for ca. 1750 mill. kr. på travhest på landsbasis. Travhesten er av stor samfunnsøkonomisk betydning, og fører til en verdiskapning i størrelsesorden 700 millioner kroner i året. Innen travsporten er er det knyttet mellom 2500 og 3000 årsverk.

Hele 5000 travere deltar i totalisatorløpene hvert år.

Travorganisasjonene

Det er Norsk Rikstoto som som gjennom de ulike travbanene arrangerer travløp med spill, mens Det Norske Travselskap (DNT) har ansvar for organisasjonsarbeidet og registrering av travhestene.

Det Norske Travselskap er en medlemsorganisasjon som består 14 forbund og 182 travlag. Totalt er 15.000 medlemmer organisert i de forskjellige lagene.

Norges eldste sportsgren

Kappkjøring med hest som utviklet seg til å bli moderne travsport, er den eldste organiserte sportsgren i Norge. Det ble brukt hester til framkomstmiddel og selvsagt ble stadig avholdt kappløp på landeveiene. En rask landeveishest var et samfunnsmessig mål som spesielt presteskapet arbeidet for å utvikle på 1700-tallet. I 1832 ble de første kjente organiserte travløp arrangert og i 1875 ble Det Norske Travselskap stiftet. Travløp med organisert veddemål har pågått her i landet siden 1928.

Mange travhester

Det blir brukt både kaldblodstraver og varmblodstrave i travløpene. Det er cirka 24.000 travhester i Norge totalt. Det er litt flere kaldblodstravere enn varmblodstravere

Ponnitrav

Dessuten blir ponnitrav stadig mer populært. Ponniene som brukes er først og fremst shetlandsponni og gotlandsruss. Nordlandshesten som gjerne er så liten at den klassifiseres som ponni er også en hestetype som egner seg svært godt til ponnitrav. Kuskene som deltar i ponnitravløp skal være mellom 8 og 18 år.