Søk i Aktiv i Oslo

Tai Chi – indre kampsport

Kroppslig harmoni på Østens vis

Tai Chi eller Taiji er den, for oss, underlige formen for trening vi kan se på filmer fra Østen hvor morgenfugler i hvitt trener i parken. Med langsomme og grasiøse bevegelser balanserer unge og gamle og oppnår harmoni med kroppen. Nå har Taiji kommet til Norge og om sommeren kan du beskue det samme fenomenet i Oslos parker. Kanskje du har lyst til å prøven Tai Chi selv?

Alle kinesiske, kampsporter og metoder lyder mange ulike navn i Norge og vesten. Tai Chi er intet unntak, men lyder navnene Tai chi chuan eller Taijiquan men blir oftest kalt Tai Chi eller Taiji. Det er mange stilarter innen Tai Chi, men de er alle basert på et system utviklet av Chen-familien som denne familien lærte bort til Yang-familien i 1820. Tai Chi eller Tai Chi Chuan er dog et relativt nytt og moderne navn på denne kampsportformen.

Tai Chi – kamsport som terapi

Tai Chi blir ofte praktisert som terapi for å bedre helsen og for å forlenge livet. Tai Chi er en kampsport, men denne helsebringende gevinsten er så viktig at kampsportaspektet noen ganger kommer i bakgrunnen. Bevegelsene er vakre og grasiøse med fokus på avspenning og mykhet. Dette er en trenigsform med fokus på avspenning av muskelene snarere enn anspenning, særlig gjelder dette musklene i overkroppen. Det er de mye sterkere musklene i bena som gjør jobben når du trener Tai Chi. Imidlertid skal heller ikke benmuskelene anspennes. Fokus er på vektomplassering og momentet.

Når Tai Chi benyttet i kamp er fokuset å absorbere motstanderens angrep slik at dette mister sin effekt. Når motstanderen er ute av balanse settes angrepet inn.

Som nybegynner utøver trener du Tai Chi svært sakte. Gjennom å gjøre bevegelsene sakte lærer utøverne seg alle detaljene inngående. Det tar lang tid å lære selv det mest grunleggende i Tai Chi. Nybegynnerfasen varer gjerne i to år eller mer. Gjennom denne langsomme tilnærmingen får du dyp kjennskap til teknikkene og din egen kropp.

Les om da Aktiv I Oslo.nos Ksenia prøvde Tai Chi >>