Søk i Aktiv i Oslo

Kung Fu er en flere tusen år gammel kampkunst

Kung Fu er en gammel kinesisk teknikk for selvforsvar, en kampsport og en filosofi. Kung Fu brukes til å trene opp både kropp og sjel.

Mange tenker med god grunn på legende Bruce Lee når de hører ordene Kung Fu, med god grunn.
Du kan lese mer om Bruce Lee her.

Litt om Kung Fu og historien til denne kampkunsten

Men som alle østens kampsporter er Kung Fu noe mer. Som form er Kung Fu flere tusen år gammel og ble praktisert av munkene i klostrene Kina. Opphavsmannen til denne kampkunsten skal ha vært en Lama fra Tibet. Han kom til Kina, og lærte kineserne kunsten. Den første kung fu-skolen var pagoden Shaholin i Kina. Der ble de 5 første kinisiske elevene valgt ut og trent i kung fu. Siden dro de rundt i landet og lærte opp andre. Gjennom flere hundre år ble kung fu videreutviklet og spredt rundt. Munkene studerte dyrenes måter å kjempe på og lærte seg å kopiere disse metodene. Kung Fu drev munkene med for å beskytte seg, ta vare på helsen og for å hjelpe de svake. Kung Fu slik det praktiseres i dag er bygget på denne eldgamle læren om kampkunst.

Historien om Lamaen

På vei til Kina opplevde Lamaen mange farer fra naturens side. Hna trengte stadig å forsvare seg, og var  vitne til kamper mellom ulike dyr. Ved å observere deres bevegelser kunne han overføre deres kampteknikker til en kampkunst som kunne brukes av mennesker. En gang ble Lamaen utsatt for en storm i en stor skog. Han la merke til hvordan høye trær ble revet opp med roten, mens de små og myke trærne seg påvirke av stormen. På grunnlag av denne erfaringen utviklet han “myk-teknikken”. Myk-teknikken er viktig i Kung Fu og går ut på å benytte mykhet for å overvinne sterke krefter.

Også til angrep

Etter som tiden gikk brukte ikke kineserene Kung Fu til bare trening og selvforsvar lenger, teknikken ble brukt i krig og utviklet med bruk av våpen som sverd og spyd. Kung Fu var ikke lenger under kontroll av pagoden Shaolin. Kung Fu ble delt i ulike teknikkgrupper, gruppene kjempet mot hverandre. I Kina ønsket etter hvert de som behersket kampkunsten å beholde den for seg selv og  nære slekninger. Familier fikk sin egen Kung Fu, kalt “familiens Kung Fu”

Det er flere stilarter innen Kung Fu som praktiseres i Norge i dag, blant annet HiepVoMon kung-fu og Wing Chun

Bruce Lee – en ekte legende

Mer enn noe annet, forbinder vi kanskje Kung Fu med Bruce Lee. En slosskjempen og et fyrverkeri av en mann som bare ble 33 år gammel.

Livet han han levde var minst like fantastisk noen av filmene han laget og spilte i.

En liten amerikansk borger

Bruce Lee ble født i 1940 i San Fransico. Faren hans, som var artist i et kantonesisk operakompani, var på turne i USA da sønne ble født. På grunn av dette ble Bruce Lee amerikansk statsborger.  Etter at turneen var over reiste foreldrene tibake til Hong Kong med sin lille amerikanske sønn.

Tidlig til filmen med unge Bruce

Bruce ble med i sin første film allerde da han var tre måneder. I løpet av  barndommen og ungdommen i Hong Kong spilte Bruce Lee i helei 20 filmer som ble tatt opp i hele sør-øst Asia.

En rabagast som lærte kampsport

Han var en urolig og nokså vill ungdom som stadig var med i gatekamper. i 1953 ble han elev hos Sifu Yip Man som var master i Wing Chung Kung Fu. Bruce Lee var også en meget god danser, og i 1958 vant han et Hong Kong-mesterskap i  Cha-Cha dans. Gatekampene gav gutten seg imidlertid ikke med, så foreldrene bestemte seg for å sende han til USA, han var jo amerikansk statsborger.

Lærte bort Kung Fu i bakgatene i Seattle
Bruce Lee bosatt seg etter hvert i Seattle og der begynte han å undervise interesserte i Kung Fu. De trente i bakgater og i parker. Bruce Lee studerte også og tok hovedfagseksemen i psykologi  I 1963 fikk Bruce Lees studio nye lokaler i en bygning nær universitetet, Instituttet het Jun Fan Gung Fu Institute.

Kampen mot de gamle kineserene i Oakland

Året etter flyttet Bruce Lee til til Oakland og åpnet et nytt institutt der. I Oakland var de imildertid andre kineserer som praktiserer Kung Fu. Disse var svært misfornøyde med at Bruce lærte opp ikke-kinesere i kinesisk kampkunst. Han ble utfordret til å sloss mot lederene blant disse kineserene. Det ble inngått en avtale om at hvis han tapte kampen skulle han å stenge skolen og aldri mer lærer bort Kung Fu til andre enn kinesere. Slik gikk det ikke, for Bruce Lee brukte bare et par minutter på å vinne kampen. Bruce Lee selv var imildertid ikke fornøyd med dette. Han syntes at kampen tok for lang tid og besluttet å lage en ny og raskere stilart, det ble Bruce Lees egen stilart “Jeet Kune Do”

Bruce Lee i Holleywood

I 1964 ble Bruce Lee oppdaget av Holleywood, og i 1966 flyttet han og familien til Los Angeles. Han begynte å arbeide i en TV-serie som het “The Green Horent” og åpnet en tredje avdeling av sitt institutt. I perioden 1967-1971 hadde bruce Lee mange mindre roller i filmer og TV-serier og gav også privattimer i kampssport til kjente filmstjerner. Hovedroller fikk han ikke for i USA kunne ikke en kineser ha hovedroller i filmer på den tiden, dem skulle amerikanere ha!

I Hong Kong var han super-stjerne

I mellomtiden var Bruce Lee blitt en superstjerne i Hong Kong og Asia, TV-serien “The Green Hornet” var en av de mest populære TV-showene der borte. Og da Bruce reiste til Hong Kong for hente sin mor til USA ble han tilbudt hovedrollen i en stor film som het “The Big Boss”. Bruce Lee fikk over 100.000 dollar for å spille i filmen. Filmen spilte inn mer enn 3.5 millioner dollar på de første tre ukene. Film nummer to ble en enda større suksess.

Regissør, manusforfatter og stjerne i samme person

Den tredje filmen het “Return of the Dragon” både skrev og regiserte Bruce Lee selv. Innspillling av en fjerde film; “Game og death”, ble igangsatt, men denne filmen skulle aldri bli gjort ferdig av Bruce selv. For i 1973 begynte også innspillingen av “Enter the Dragon”, en samprodukjon mellom filmselskapene i Hong Kong og USA.

Hollywood ville også være med

Samproduskjonen var den første i historien mellom Hong Kong og Hollywood. Bruce Lee hadde ikke kunnet bli stjerne i USA, men etter at han hadde reist til Asia og blitt stjerne der, var Hollywood endelig mer enn villig til å la han få bli det samme i USA.  Ja, svært ivrige, så mange penger hadde de asiatiske filmene spilt inn, at folket i Hollywood klødde i fingrene. “Money talks, bullshit walks” er en gylden regel i Hollywood.

“Enter the Dragon” ble Bruce Lees siste film og hans mesterstykke. Filmen ble ferdig i april 1973 og Bruce Lee døde 20. juli, 33 år gammel og en legende allerde,

En måned senere hadde filmen premiere og fikk stor suksess. “Game of Death” ble også gjort ferdig, men med stand-inn skusepillere for Bruce Lee i mange scener. Fans av Bruce Lee nekter å godta filmen som en Bruce Lee-film og holder seg til et standpunt om at “Game of Death” aldri ble gjort ferdig.