Kanefart og hesteskyss i Oslomarka

Friskt trav og gnistrende meier
Har du noen gang blitt trukket gjennom skogen av sterke, dampende hester?

Du sitter innpakket i myke skinnefeller dypt nede i sleden som farer av sted på gnistrende meier under snøtunge graner som drysser hvit tørr snø over vinterlandskapet.

Skyggene danser trolsk i lyset fra faklene mens dombjellene klinger muntert i den mørke vinternatten.

Over deg lyser titusener av stjerner…

Du er midt i vinteren, dypt inne i villskogen eller omgitt av gårdshygge og sjarm.

Det er flere som tilbyr kanefart i Oslo og Akershus. Opplegget varierer fra stall til stall. Noen steder foregår kanefarten dypt inne i skogen som beskrevet ovenfor, andre steder kan det skje i tilknytning til en hyggelig gård, hvor du kan hilse på dyrene, nyte roen i en halvmørk og lun stall og kanskje spise nissegrøt på låven.

Både små og store grupper kan få hesteskyss
Noen tilbyr også kanefart og hesteskyss i forbindelse med større selskaper i mer stilfulle omgivelser. Det er bare å undersøke de forskjellige alternativene å finne ut hvilke selskapslokaler og arrangører de forskjellige hesteeierne samarbeider med. Hvor stor grupper de forskjellige kan ta varerier også sterkt. Store grupper kan deles i to, det blir ofte mye rimeligere. Er dere veldig mange som vil på kanefart samtidig kan det bli ganske dyrt, for da må ofte hester og sleder fraktes langveis fra, men hvis det planlegges i god tid og du er villig til å betale vil det være mulig å få til kanefart for rundt 150 personer på en gang i Osloområdet. Det ville bli litt av en fest, med 30-40 fakkelbelyste sleder etter hverandre innover skogsbilveiene…

I den andre enden av skalaen kan jo en kanefart for to nyforelskede alene også være en stor fest.

Bryllup og fest
De fleste som tilbyr kanefart kan også tilby kjøring med hest og vogn, å bli kjørt til kirken i en lekker stasvogn med et vakker tospann foran må jo være de mest standsmessige formen for bryllupsskyss noen kan tenke seg!

Barnehager, julebord, villmarksleir og låvegrøt

Tilbudene om bevertning er også mange og forskjellige. Det er vanlig med servering av varm, duftende gløgg. Noen steder kan du få nissegrøt på låven for barneselskapet, andre steder tilbys stopp i skogen med pølsegrilling på bål for barnehagen eller kanskje turen går til en førsteklasses restaurant med tre retters middag, godt drikke og dans til levende musikk for bedriften. En del steder er det også tilbud om villmarksleire. Tilbyderne kan da gjerne arranger andre aktiviteter i leiren, som idrettsleker, gilling av hele dyr og så videre.

Hvor kan du kjøre kanefart?
Hest og vogn kommer frem nesten over alt, men med sleder er det verre, for de trenger snø, og helst en vei som ikke er strødd. Det kjøres mye kanefart i Sørkedalen og Maridalen. Innerst i Sørkedalen kommer snøen tidlig og ligger lenge, så det er et sikkert valg. I Østmarka er det ofte lite snø, så det kan fort bli «kanefart på hjul» Noen bønder har laget egne løyper på jordene sine og er ikke så avhengige av mye snø, så det kan være en mulighet, men ingen ting i slår en kanefart nord i Nordmarka. Her er det svingete skogsbilveier, utsikt, massevis av snø, og ingen forstyrrende gatelys fra byen, bare stjernelys…

God tur!