Søk i Aktiv i Oslo

Når er det vår? Om våren og vårtegn

Når er det vår? – Vår er slutten på vinteren

Vår markerer slutten på vinteren og starten på sommeren. For mange er våren den fineste årstiden, full av forventninger om tiden som skal komme. Vårfølelsen er følelse de fleste av oss kjenner og elsker.

Men når er det egentlig vår?

Vår når knoppene brister?
I Norge er vårfølelsen og starten på våren tett knyttet til været. Det er vanlig å si at det er vår når knoppene brister. Dette skjer imidlertid til svært forskjellig tid avhengig av vær, breddegrad og høyde over havet. Det er derfor store lokale forskjeller i Norge dersom du benytter knoppemetoden til stadfeste når det er vår.

Vår når gjennomsnitttempraturen er 0-10 grader?
Metrologisk sett regnes våren for en periode med gjennomsnitttemperatur på 0-10 grader og temperaturen er stigende.

For metrologene starter dog våren offisielt 1. mars uavhengig av lokale tempraturer. Det er selvsagt store lokale variasjoner med hensyn til temperaturer både før og etter denne datoen, Norge er et langt land. Derfor går vi ofte rundt og ser etter forskjellig vårtegn i naturen. Ved hjelp av sikre og mindre sikre tegn kan vi finne ut om det snart er vår der hvor vi bor.

Vår når dag og natt er like lange?
21. mars er det likevel helt sikkert vår, uavhengig av vær, tegn og temperatur. Det er nemlig den offisielle datoen for vårjevndøgn. Vårjevndøgn er dag og natt like lange over hele kloden. Og fra den dagen av er vi på full fart mot sommeren.

Den astronomiske våren

Den astronomiske våren starter senere og varer lengre. Den starter ved vårjevndøgn og varer til sommersolverv 21. juni. På lignende vis varer den astronomiske sommeren fra sommersolverv til høstjevndøgn, 21. september, den astronomiske høsten fra høstjevndøgn til vintersolverv 21. deseber og den astronomiske vinteren fra vintersolverv til vårjevndøgn. Astronomisk deles altså årstidene inn på en litt annen måte.

Våren – foråret

Våren kalles også foråret og er årets første årstid. Det er en årstid som forbindes med fødsel, barndom og vekst. Våren er en positiv årstid, naturen våkner opp fra vinterdvalen og livet blomstrer opp, dagene blir lysere og varmere og livet lettere å leve for folk og dyr.

Vårværet – våren er ofte stormfull

Våren er ofte en stormfull tid. Varm luft fra ekvator braker sammen med kald luft som strømmer frra de iskalde snødekte polområdene. Været kan derfor være ekstremt og skiftende om våren. Haglbyger og og snøstormer er ikke uventet. Ofte kommer værskiftene brått og uventet. Du kan bade den ene dag og neste dag kommer det snø. Våren kan føre med seg orkaner og i USA er det høysesong for tornadoer. Ofte fører stor snøsmelting til høy vannstand i mange elver og dersom det i tillegg kommer store mengder nedbør kan dette føre til store flommer.

Vårens måneder

Vårmånedene er mars, april og mai på den norlige halvkulen og september, oktober og november på den sørlige halvkulen. Innen astrologien er det Væren, Tyren og Tvillingene som regnes som vårens stjernetegn.

Vårens arbeid – mye arbeid også om våren

Våren er slett ikke en tid bare for fester og fridager, men også for arbeid. Mange ting skal ha en vårpuss fra båten til sykkelen. Folk åpner gjerne hytter, hager og terasser og det er mye å gjøre både her og der. Tradisjonelt har det vært vanlig å tenne bråtebranner for å fjerne rusk og rask som dukker opp  når snøen blir borte. I tettbygde strøk og byer har det i de senere år blitt restriksjoner på denne tradisjonelle våraktiviteten. I Oslo er det ikke lenger lov med bråtebrann av hensyn til nærmiljøet.

Vårrengjøring

Også innerdørs skal det pyntes opp til våren og mange setter igang med den store vårrengjøringen. Det er vinduer som skal pusses og støv som skal fjernes når solen atter lyser opp i kriker og kroker.

Våronn

Tradisjonelt er våren en travel tid i landbruket. Det er den selvsagt fortsatt, men nå er det maskiner som gjør mye av det tyngste arbeidet. Våronna består av arbeid på åkre og jorder med gjødsling, pløying, harving og såing. Før husdyra kan slippes må dessuten gjerder og porter kontrolleres og repareres.

Vårknipa

I gamle dager kunne våren også være en tøff tid. Før gresset var grønt kunne det være lite för særlig til kuene, som ofte sultet og kanskje måtte slaktes. Derav kommer uttrykket “Mens gresset gror dør kua”.  Det kunne vært skralt med mat til mennskene også for vinterens lager var gjerne spist. Denne periden ble kalt for vårknipa.

Vår med nytt liv

Til tross for vårknipa var våren stort sett en tid for nytt liv. Hønene begynte å legge egg igjen, det er derfor egg er tradisjonell påskemat, og ferske egg var svært kjærkomment tilskudd i matveien.  Sauene fikk lam og nytt liv kom frem over alt.

Vår dreier seg om en tid i kalenderen, om vær, og om vårtegn, men mest av alt er det kanskje en følelse.

En følelse av at snart, snart er det sommer…

Rop på sommer så kommer´n
Hvis du ikke kan vente mer gå rett til sommerguiden >>