Søk i Aktiv i Oslo

April - i april blir sommeren til

April – i april blir sommeren til

April er den første måneden i sommerhalvåret! 14. april er selveste sommerdagen. Fra denne dagen starter sommerhalvåret. April er ikke en sommermåned, men markerer starten på sommerhalvåret. Derimot er april synonymt med vår og vårmåneden fremfor noen. Den er lys og full av liv over alt. På Svalbard er det midnattssol fra 20. april. Ikke rent få mennesker synes våren er den beste av alle årstider.

Det er mange som elsker april slik som Bjørnstjerne Bjørnson, for i april blir sommeren til:

Jeg velger meg april
Jeg velger meg april!
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!

av Bjørnstjerne Bjørnson

Om april

Navnet er april kommer av det latinske ordet aperire, som betyr å åpne seg. Antagelig har dette med våren og at trær og blomster ”åpner seg”. Mange av romerske månedene har navn etter en romersk gud. Antagelig er april tilegnet gudinnen Venus. Venus sitt greske navn er Aphrodite (Aphros,) derav muligens april. Dette kan passe bra, men er ikke helt sikkert. Anglesakserne kalte april for Oster-monath. Eostre eller Ostara, er navnet på den saksiske vårgudinnen Gudinnen Eostres har også gitt påsken det engelske navnet Easter (Les mer om påske her). I Norge ble april i norrøntid kalt fåremåned eller gras måned.

April er vår

Våren er fin i naturen, du kan gå tur og lete etter vårtegn som gåsunger, grønne løv, blåveis og fugler som kommer tilbake og begynner å synge for oss. Våren er en fin tid i parken og er været godt kan du begynne å nyte livet på hyggelige uteserveringssteder.

Se Aktiv I Oslo.no’s vårguide >>

Viktige merkedager i april:

1. april – aprilsnarr
Hvor og akkurat når aprilsnarr oppstod er det ingen som vet, men mye tyder på at vår form for aprilsnarr stammer fra Frankrike og en eller annen gang på 1500-tallet. Heldigvis for deg så kommer du mest sannsynligvis ikke opp i eksamen i dette, og da er det jo ikke så nøye helt nøyaktig hvor og når denne skikken kommer fra. Det viktigste er at du klarer å lure noen skikkelig.
Finn tips til aprilspøken her >>

Påsken
Påsken er en bevegelig høytid, den faller som oftest i april, selv om den enkelte år er over før april begynner. Første påskedag faller på en søndag mellom 22. mars og 25. april.
Les mer om påsken og påskens merkedager i vår påskeguide >>

6. april Gamle vårfrumesse
En gammel norsk merkedag

7. april Verdens helsedag
Verdens helsedag er en av de viktigste FN-dagene.
Flere FN-dager her >>

 

9. april dagen i 1940 da Tyskland okkuperte Norge
Dagen blir minnet på mange måter på de ulike krigsskueplassene i Norge. Ofte blir den minnet med ordene ”Aldri mer 9. april” 9. april er en trist dag i norsk historie. De som har opplevd denne dagen glemmer den aldri. Rundt klokken ett om natten gikk flyalarmen i Oslo og tyske bombeangrep startet, Okkupasjonen skulle vare i fem lange år.
Les mer om 9. april 1945 >>

14. april Sommerdagen
14 april er selveste sommerdagen. Denne dagen starter sommerhalvåret. Det er definitivt en dag som er verdt litt feiring. Du kan spise rømmegrøt og hjelpe sola med å tine den siste snøen.
Les mer om sommerdagen >>

16. april Magnusmesse – Dagen for Norges eneste offisielle helgen
Magnus Erlendsson (ca. 1076-1115) ble født på Orknøyene nord for Skottland og var av norsk ætt. Han er den eneste av de gamle norske helgenen som har blitt kanonisert av paven.
Les mer om norske helgener >>

22. april Earth Day – Jordens dag
Jordens Dag i markeres i mange land over hele verden. Tradisjonen startet i USA i 1970. Denne dagen settes det på verdens miljøproblemer. I Norge blir ikke Jordens dag markert i noen særlig grad. Kanskje det er på tide å begynne?

23. april – St. Georges Dag – Dragedreperen George er Englands nasjonalhelgen
St. Georges Dag feires i mange steder der St. George er skytshelgen. St. George er forsatt svært populær i England der han er nasjonalhelgen. St. George feires også i blant annet Catalonia i Spania, Portugal, Georgia, Serbia og Bosnia. I England er St.Gerorges Dag også nasjonaldagen. Legenden om St. George forteller at han drepte en forferdelig drage i Lilleasia med en lanse og samtidig reddet en uskyldig jomfru.
Her finner du en oversikt over nasjonaldager i hele verden >>

23. april – Jørgensmesse – Norges svar på St. Georges Dag
George ble kalt Jørgen i Norge og Gøran i Sverige.

23. april Verdens bokdag
Verdens Bokdag er en av FN-dagene
Flere FN-dager her >>

25. april – Markusmesse – til minne om evangelisten Markus
Markusevangeliet er det eldste av evangeliene. Det legger vekten på det glade budskap.

30. april – Valborgsaften – heksenatt og vårfest i Sverige
Valborgsaften er dagen før Valborgsmesse og en kveld for feiring av våren med bål og mye bråk for Valborgsaften er også den kvelden heksene flyr til heksesabbat på Blocksberg i Tyskland.
Les mer om Valborgsaften og feiringen av denne dagen >>

Stjernetegn i april

VÆREN
21. mars – 20. april
Du er modig, energisk, konkurranseinstilt, men kan være noe uheldig med din impulsivitet, og oppfattes selvsentrert.

TYREN
20. april – 21. mai

Du er utholdende, rolig og stabil, og orienterer deg mot kvalitet og skjønnhet. Men du kan også bli eiesyk og nytelsessyk.