Søk i Aktiv i Oslo

Mars - verken vinter eller vår

Mars – verken vinter eller vår

Årets tredje måned er verken vinter eller vår men litt begge deler. Er vi heldige med været er det allikevel kanskje mest vår. Mars var tidligere, i den romerske kalenderen, årets første måned. Mars er oppkalt etter den viktigste av de romerske guden, krigsguden Mars. Mars ble tilbedt og feiret med store fester flere ganger i året i det gamle Romerriket.

Fakta om mars

I Norge ble mars i norrøn tid kalt for Tormåned, Tor er det norrøne svart på Mars. Tor var Valhalls store krigsgud. Perioden fra midten av mars til 13 april ble også kalt for Kvina.

Mars er den tredje måneden i den gregorianske kalenderen, og den har 31 dager. Måneden er oppkalt etter den romerske krigsguden Mars.

Lyse dager og lyse netter i mars

I Oslo blir dagen 2 timer og 48 minutter lengre i løpet av mars. 26 mars starter de lyse nettene i de nordlige delen av landet. Det betyr ikke at det er midnattssol ennå, men at nettene er lyse fordi solen ikke beveger seg mer enn 18 grader under horisonten og derfor fortsatt lyser opp himmelen. Lyset lokker ofte frem de første vårtegnene i Norge. Bjørka før museører, gåsunger titter frem og på solrike steder titter de første vårblomstene frem.
Besøk Aktiv I Oslos Vårguide

Påsken starter ofte i mars

Påsken starter ofte i mars. Påsken er en bevegelig høytid og første påskedag faller på en søndag mellom 22. mars og 25 april. I år 325 bestemte Kirkemøtet i Nikea at påskedag skulle falle på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Dette ble bestem fordi kirkemøtet ønsket at den kristne påsken skulle feires på samme tid som den jødiske. Den jødiske kalenderen følger månefasene og datoen for når påsken skulle feires måtte derfor gjøre det samme.
Les mer om:
Les mer om vårjevndøgn >>
Les mer om når det er påske de forskjellige årene >>
Mer om påskens tradisjoner og historie i Aktiv I Oslos påskeguide >>

Mellom to fester men fin likevel

Mange av dagene i mars kan bære preg av å være mellom to fester, karnevalet og påsken. Mellom karneval og påske er det tid for fasten. Mange tenker vel ikke så mye på faste i våre dager, og gleder seg i stedet over sol og turer i naturen. Mars er ofte den beste måneden for vintersport. Det er varmere og lyser  enn det var midtvinters og snøen ligger fortsatt rikelig og venter folk som vil stå på ski.
Les mer om fasten >>

Ting å gjøre i mars

Vinteren nærmer seg slutten, så det kan være lurt å spenne på seg skiene og komme seg ut mens det forstatt er snø.

I byen begynner det å bli vår, og på solskinnsdager kan det være fint å ta seg en tur i parken.

De siste skolerevyene har premiere i mars, og dersom du liker latter og moro bør du ikke gå glipp av dette.

Viktige merkedager i mars

8. mars – den internasjonale kvinnedagen
Dagen ble første gang markert New York i 1908. Den gangen kjempet kvinnene for stemmerett. I 1910 ble dagen vedtatt som en internasjonal kvinnedag. I Norge startet markeringen av 8. mars tidlig og i 1915 blant annet var feiringen stor. Fremdeles går mange norske kvinner i tog og de fleste gratulerer hverandre med dagen.
Les mer om kvinnedagen 8. mars >>

12 mars Gregormesse
Dagen er til minne om pave Gregor den store

17.mars St. Patricks dag
Irlands nasjonalhelgen St. Patrick feires over store deler av verden den 17. mars. Dagen er selvsagt stor i Irland, men også i USA og Australia hvor det lever mange med irsk opprinnelse.
Les mer om St. Patricks Day >>

21. mars Vårjevndøgn
Vårjevndøgn er dag og natt like lange over hele verden. Da står solen rett over ekvator. Vårjevndøgn er en betydningsfull merkedag.
Les mer om vårjevndøgn >>

25.mars Vårfrumesse – Maria budskapsdag
25. mars har hatt mange navn blant annet Vårfrumesse, Marimesse, Vårmesse, Maria bebudelsesdag. Nå heter den og er lagt til nær-meste søndag. Dagen markerer engelens besøk hos Maria, ni måneder før Jesu fødsel 25. desember.

Natt til 25. mars (2012) – still klokken til sommertid
I Norge stilles klokkene en time frem den siste søndagen i mars. Nå er det sommertid frem til den siste søndagen i oktober.
Les mer om sommertid og vintertid >>

Stjernetegn i mars

FISKENE
20. februar – 19. mars
Du er empatisk, sensitiv, mystisk og inspirerende, men kan også bli distrahert, fraværende og likegyldig.

VÆREN
21. mars – 20. april
Du er modig, energisk, konkurranseinstilt, men kan være noe uheldig med din impulsivitet, og oppfattes selvsentrert.