Søk i Aktiv i Oslo

Vår i naturen - Noe av det mest vårlige som finnes

Vår i naturen – vårtegn

Noe av det mest vårlige som finnes er vårtegn i naturen. Tidlige vårtegn er hestehov i grøftekantene, krokus i bedene og blåveis i skogene. Disse tegnene er noen av de første vi merker, men de kommer ofte så tidlige at det kan være lureri med i spillet. Ikke sjelden kommer vinteren på besøk igjen.

Grønnfik i FrognerparkenHva som er sikre vårtegn er litt forskjellig, men her er noen mange kan enes om: Linerle, gjøk, tjeld, vipe, hvitveis og humler.

Fugletitting på trekkfugler og andre fugler som synger i busker og kratt kan være en morsom hobby. Norsk Oriontlogisk forening tilbyr, turer og spennende kurs. Tips om friluftsliv og friluftsaktiviteter av alle slag finner du på vår hovedside om natur og friluftsliv.

Gåsunger og bjerkekvister med museører

Gåsunger er også koselige vårtegn og mange plukker inn seljekvister med dunete gåsunger. Gåsungene er hannblomstene på seljetreet. Hvis du vet hvordan kan du også lage seljefløyter på denne tiden av året. Det er også koselig å plukke inn andre kvister, bjerkekvister for eksempel som får nydelige lysegrønne blader. De små bladene på bjerketreet kalles for museører og skaper herlig vårkribling både inne og ute.

Fuglesang over alt
Noe av det aller hyggeligste med våren er fuglene. Både vinterfuglene som begynner å synge og trekkfuglene som kommer hjem. De første kommer allerede i mars og de siste i juni. Blant trekkfuglene er de kjente gjøk og sisik, trost og stær. Linerla er en spesielt populær trekkfugl som kommer i april og gjøken kommer i slutten av april eller i begynnelsen av mai.

Ko-Ko

At gjøken galer er for mange et sommertegn, og det gjør den gjerne rundt første mai. Det er knyttet mye folketro til gjøken. Blant annet betyr det lykke å stå under et tre hvor gjøken galer, men det er ikke lett å få til. Jeg har prøvd og prøvd men aldri klart det. Uansett så er det en morsom lek.

Gjøken kan også spå om fremtiden. Det skjer på 1. mai som også kalles Gaukmesse. Hører du gjøken første mai kan du spå om fremtiden basert på retningen den galer fra.

Galer gjøken fra sør er det “sågjøk” og kornet bli sådd i godt vær.
Galer gjøken fra nord er det “någjøk” og det betyr sykdom og død.
Galer gjøken fra vest er det “liljegjøk” og det gir lykke i kjærlighet
Galer gjøken fra øst er det “viljegjøk” og du får alt slik du vil ha det.

PS! NB – Du må aldri sette et gjøkur på husets nordvegg!

Vårdans
Tiur og orrfugl gjør mer enn å synge om våren, de danser også, og å være vitne til fugleleiken er et fantastisk skue.
Her kan du lese mer om tiurleik og orrhaneleik