Triathlon er en populær sport over hele verden som passer for mange.

Triathlon, duathlon, vintertriathlon og multisport

Jernmenn – IronMan

Triathlon består av tre øvelser; sykling, svømming og løping. I den tøffeste utgaven eller klassen som kalles for IronMan løpes det maraton. Øvelsene utføres rett etter hverandre og tiden på deltagerne løper fra start til mål.

Idrett i vekst
Historien om triathlon er ganske kort, men spennende. En amerikansk marinekaptein fikk sine menn til å gjennomføre det første triathlon av den aller tøffeste typen, en Ironman på Hawaii i 1978.

Triathlon i Norge og verden
Norges Triathlon Forbund ble stiftet i 1985. I år 2000 satte IOC triathlon på programmet til OL i Sydney. Mange tror dette er en idrett for de helt ekstreme, men populariteten verden over kan tyde på at den passer for mange. Hele 110 land har eget triathlonforbund, det er faktisk ikke flere enn 72 land som har et skiforbund….

Hvor tøft?

Det er flere klasser og distanser i triathlon
De vanligste er:

KlasseSvømmingSyklingLøping
Barn/ungdom/trim:300 meter9 km3 km
Sprint:750 meter205
Klassisk OL-klassen1500 meter4010
Mellomdistanse:2500 meter8020
IronMan3800 meter180 km42

Duathlon
Duathlon er en variant der det kun er to disipliner, svømmingen er byttet ut med en ekstra løpeetappe. Det arrangeres også terrengduathlon med offroadsykling og terrengløp.

Den klassiske duathlondistansen er 10 km løp, 40 km sykling og 5 km løp.

Vintertriathlon
Vintertriathlon består av sykling, løping og langrenn. Det arrangeres også vintertriathlon sommerstid da med rulleski.

Multisport
I disse dager vurdere Norges Triathlon Forbund å bytte navn til Norges Multisport Forbund. Dette er fordi de fleste medlemmene deltar i mange typer konkurranser, som duathlon og vintertriathlon.

Ekstreme løp
For hardhauser som liker triathlon, duathlon og annen multisport kan kanskje ultraløp, skikkelig lange løp også være tingen?