Søk i Aktiv i Oslo

Triathlon, duathlon, vintertriathlon og multisport

Jernmenn – IronMan

Triathlon består av tre øvelser; sykling, svømming og løping. I den tøffeste utgaven eller klassen som kalles for IronMan løpes det maraton. Øvelsene utføres rett etter hverandre og tiden på deltagerne løper fra start til mål.

Idrett i vekst
Historien om triathlon er ganske kort, men spennende. En amerikansk marinekaptein fikk sine menn til å gjennomføre det første triathlon av den aller tøffeste typen, en Ironman på Hawaii i 1978.

Triathlon i Norge og verden
Norges Triathlon Forbund ble stiftet i 1985. I år 2000 satte IOC triathlon på programmet til OL i Sydney. Mange tror dette er en idrett for de helt ekstreme, men populariteten verden over kan tyde på at den passer for mange. Hele 110 land har eget triathlonforbund, det er faktisk ikke flere enn 72 land som har et skiforbund….

Hvor tøft?

Det er flere klasser og distanser i triathlon
De vanligste er:

Klasse Svømming Sykling Løping
Barn/ungdom/trim: 300 meter 9 km 3 km
Sprint: 750 meter 20 5
Klassisk OL-klassen 1500 meter 40 10
Mellomdistanse: 2500 meter 80 20
IronMan 3800 meter 180 km 42

Duathlon
Duathlon er en variant der det kun er to disipliner, svømmingen er byttet ut med en ekstra løpeetappe. Det arrangeres også terrengduathlon med offroadsykling og terrengløp.

Den klassiske duathlondistansen er 10 km løp, 40 km sykling og 5 km løp.

Vintertriathlon
Vintertriathlon består av sykling, løping og langrenn. Det arrangeres også vintertriathlon sommerstid da med rulleski.

Multisport
I disse dager vurdere Norges Triathlon Forbund å bytte navn til Norges Multisport Forbund. Dette er fordi de fleste medlemmene deltar i mange typer konkurranser, som duathlon og vintertriathlon.

Ekstreme løp
For hardhauser som liker triathlon, duathlon og annen multisport kan kanskje ultraløp, skikkelig lange løp også være tingen?