Søk i Aktiv i Oslo

Slottsparken i Oslo - En vakkert, velgjort og frodig park i hjerte av Oslo

Slottsparken

Som en skinnende diamant pryder både Slottsparken og Det Kongelige Slott seg i enden av Karl Johans Gate, dog med egen adresse – Slottsplassen 1, 0010 Oslo.

Slottet er omringet av Slottsparken på alle kanter, og preges av grønne gressbakker, blomstrende enger, grusveier, stuer, dammer, fargerike staudefelt, velvoksne trær og ikke minst – kongefamiliens hage. Hoveddelen av parken er åpen for publikum hele året, mens Dronningparken er åpen fra 18. mai til 1. oktober hvert år.

Med sine 22 hektar, 19 blomsterenger, 7 statuer, Slottsplassen, Dronningparken og Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark er parken tilrettelagt for både en vandring gjennom norsk kongelig historie, kunst og frodig parkhygge. 

Slottsplassen

Slottsplassen ble anlagt som paradeplass, og seremonier er stadig en del av plassens liv. Flere tusen passerer over plassen hver eneste dag, og om sommeren flokker turistene hit.

Flere offisielle seremonier finner sted på Slottsplassen. Her tar Kongen imot utenlandske statsoverhoder når det er statsbesøk. Her presenteres også landets nye regjeringer. Med jevne mellomrom inspiserer Kongen sin garde, og ved et besøk i Slottsparken, da rundt lunsjtider hver dag, er det vaktskifte utført på en svært høytidelig måte. Forestillingen varer i ca. 40 minutter.

Plassen er også et viktig møtested for Kongehuset og det norske folk. Det viktigste bildet på dette er barnetoget i Oslo, som hver 17. mai vandrer opp Karl Johans gate og passerer Slottet – hvor Kongefamilien hilser, smiler og vinker fra Slottsbalkongen. Tradisjonen ble innført av Kong Haakon, som møtte barnetoget her for første gang i 1906.

Dronningparken

Deler av Slottsparken utgjør Dronningparken, som har fungert som park helt siden 1751. Den gang var dette området en del av Sommerro, som borgermester Christian Henrik Støedt utviklet til en liten rokokkoperle. Han fikk anlagt sirlige og symmetriske bed omrammet av frukttrær, prydrabatter og nyttehage. Ellers besto løkken av åkre, enger og flere dammer.

I 1778 ble løkken overtatt av Bernt Anker, en velkjent skikkelse i Christianias borgerskap. Han beholdt rokokkohagen, men utviklet området rundt til å bli en mer naturliknende park, med trær og frukthage.

Lindealleen som munner ut mot dagens Henrik Ibsens gate, er fra Bernt Ankers tid. Nå, over 200 år senere, står den som et minne fra det gamle Christiania og parken slik den var den gang.

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark

I en egen del av Slottsparken ligger Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark – en park med skulpturer av og for barn. 

Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark ble etablert i anledning Kongeparets 25-årsjubileum i 2016, og ble åpnet av Hans Majestet Kongen sammen med Hennes Kongelige Høyhet Prinsessen. I talen sin den gangen sa Kong Harald dette om de første skulpturene: – De er her for dere, de er til å ta på og leke med, og ikke bare til pynt.  

Tusen barnehagebarn var invitert til åpning med boller og saft. Siden har mang en barnehage lagt turen til disse skulpturene – klatret på kaninen, ridd på reven, tittet opp på regnbuen, sittet på marken og studert mannen uten ansikt. Men husk, det er ikke en lekeplass, så vær forsiktige så ingen blir skadet.

Statuer i slottsparken

Det finnes syv statuer i Slottsparken. Den eldste er statuen av Kong Carl Johan fra 1875, og det nyeste tilskuddet er “Turdronningen” fra 2017.

Statuen av Hennes Majestet Dronning Sonja ble avduket på Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, og er den nyeste av statuene.

Statuen av Dronning Sonja står ved Kongespeiletdammen. Her er det den fjellglade «Turdronningen» som har fått sitt monument. Det finnes vel knapt en fjelltopp i kongeriket som Dronningen ikke har besteget. Statuen var da også en gave fra Den norske turistforening (DNT), i anledning Dronningens 80-årsdag.

Du kjenner kanskje til Frognerparken og parkens skulpturpark, Vigelandsparken, som fremstiller 214 skulpturer laget av Gustav Vigeland? I selveste Slottsparken står også en flott statue av Vigeland, den berømte Camilla Collett statuen. 

Insektshotell i Slottsparken

Oslos 25-års-jubileumsgave til Kongeparet var et insektshotell til Slottsparken. De er formet som kjempestore kantareller laget av flettet pil. Den største er over tre meter høy og har et “trompetspenn” på 3,60 meter. Insektsboligene er bygd inn i det smale partiet på “soppene”, og her kan insektene legge sine egg – noe som en utfordring for insekter i urbane strøk. Mannen bak insektshotellene, kunstneren Tom Hare, har også laget skulpturene i Botanisk Hage på Tøyen.

Bilde av Dronning Sonja ved inteksthotellet i Slottsparken

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

En tur i slottsparken og omvisning på slottet

Slottsparken ligger i sentrum av Oslo. Den er godt knyttet til resten av byen med undergrunnsbanen, buss og trikk. Slottet ligger en kort spasertur fra Nationaltheatret.  Det er gratis adgang til parken, men du må betale hvis du vil være med på en guidet omvisning på slottet. Finn mer informasjon om omvisning på slottet her.

Bilde av det kongelige slott sin Store festsal hvor vi finner vi gallakjoler tilhørende Dronning Sonja og Dronning Maud

Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Nysgjerrig på andre parker i Oslo? Se Aktiv i Oslo sin Park-Guide over de beste parkene i Oslo her.