Søk i Aktiv i Oslo

Frognerparken og Vigelandsparken i Oslo - Oslos største og vakreste park

Frognerparken – mangfoldets og mulighetenes park

Frognerparken er ikke bare en Oslos, men en av Norges mest besøkte attraksjoner. Den ligger pent plassert mellom Majorstuen og Frogner, en hyggelig kort spasertur fra Majorstuen T-banestasjon. Parkens 214 granitt-, jern- og bronseskulpturer av Gustav Vigeland, samt Norges største rosesamling med over 14000 roser fordelt over 150 rosearter – gjør parken til et gedigent og velduftende utendørs museum, og tiltrekker seg over en million mennesker hvert eneste år. Frognerparken er omringet av Oslos (desidert) dyreste nabolag, og med sine 467 mål, er det den største parken i Oslos indre by.

Vigelandsparken i Oslo, foto av Nick Nigh

Foto: Nick Night

Oslos beboere i Frognerparken

Lokale elsker (med stor E) Frognerparken. Parkenes bruksområder strekker seg dit kun fantasien og den norske loven setter grenser. Den benyttes flittig på solfylte dager, gjerne brukt til å late seg i timesvis på medbrakte myke pledd, og med både mat og drikke i sekken. (NB: Husk å pakke med solkremen, timene flyr i Frognerparken). Mange besøker parken for sosiale sammenkomster, en romantisk avslappende dag med kjæresten, en begivenhetsrik gåtur, men også for bursdagsfeiringer og andre arrangementer som egner seg å ha i en park. Det er derfor ikke sjeldent å høre musikk spille fra medbrakte mindre høyttalere.

Parken er for det meste flat, på vinterstid egner den seg derfor ypperlig til nybegynnere og til de minste som vil lære seg å gå på ski. Når det er nok snø brøytes det skispor i parken, og de korte bakkene som er å finne, blir barnas akefavoritt.

Trening i Frognerparken 

Parken har blitt et mekka for egentrening – både tennis, svømming, styrke, parkour, kroppsvektstrening, balansetrening, jogging, sykling, yoga, pilates, skateboard, rulleskøyter og annen arrangert gruppetrening. Ved å benytte de gruslagte brede veiene gjennom parken, gjerne kombinert med de mange trappetrinnene, er parken tilrettelagt for både lange og intensive treningsøkter.

Frognerparken er ikke “bare” Frognerparken

I hjertet av parken, langs en akse i midten, ligger Vigelandsparken som utstiller de 214 skulpturene av Gustav Vigeland. Et syn hverken en lokal eller besøkende burde gå glipp av. Kanskje mest berømt er bronseskulpturen “Sinnataggen”. Kallenavnet for det som opprinnelig var “skrikende gutt” kom i 1940-årene, og ble etterhvert et populært postkort-motiv (da vi enda sendte håndskrevne kort), samt at “Sinnataggen” med tiden har blitt en slags hissig liten maskot for Oslo by. Videns kjent er også Monolitten; en steinsøyle hvor navnet antyder at skulpturen er hugget ut av én granittblokk. (Gresk: Monolithos -> Norsk: Èn stein). Den er Frognerparkens høyeste punkt, måler 17 meter og er omgitt av en severdig sirkeltrapp med 36 skulpturgrupper. 

I Frognerparken ligger også Frognerbadet, Frogner Stadion og Frogner Tennis; disse tre anleggene utgjør til sammen et område kalt Frogner Idrettspark. Parken inneholder også Frogner Gård, Frognerdalen, Frognerdammen, Nordjordet, Den Engelske Park, Vestre Gravlund, Frognerborgen, Bymuseet, Utsikten og serveringssteder. Med andre ord: en gedigen park og en kronjuvel i Oslo. 

Sinnataggen i Frognerparken, foto av Janko Ferlic

Foto: Janko Ferlic

Du kan lese mer om Frognerparkens historie her.

Serveringssteder i Frognerparken

Anne på Landet har en liten og nett meny, men ALT er hjemmelaget fra bunnen av med økologiske ingredienser. Anne på Landet er det lille hvite huset som tidligere het Frognerparken Cafe.

Kafé Vigeland er en kafé som serverer nystekte bakevarer, småretter, ferskpresset appelsinjuice og nykvernet kaffe på kvalitetsrike kaffebønner.

Herregårdskroen byr på slående utsikt mot Holmenkollenåsen, nydelig mat og drikke, samt quiz og live jazz, for ikke å glemme den fantastiske kjøkkensjefen Ketil Elstad som står i spissen av menyen.

Sist, men ikke minst, Kafé Mathia på Bymuseet. Kafeen drives av Herregårdskroen og serverer lunsjretter, kaker i klasse av smaksløkenes bestevenn og deilig kaffe.

Bymuseet leier også ut vakre og herskapelige selskapslokaler. Du finner de her.

anne på landet frognerparken

Foto: Frode Hansen/VG

Lekeplass i Frognerparken

Frognerborgen i Frognerparken er barnas giga-favoritt, og det av god grunn. Den omtales som kongelig moro for barn i alle aldre. Her kan barnet nemlig spille rollespill som konge, dronning, prins og prinsesse, og til og med hoffnarr. På lik linje som resten av parken, er det kun fantasien som setter grenser, og kjenner vi barn rett – hva er en fantastigrense? Her får barna garantert en morsom og minnerik opplevelse. Frognerborgen er fordelt over en firedoblet huske, en grusbane, en sandlekeplass og selve den iøynefallende stjernen på lekeplassen – selve borgen. Barna kan både klatre, huske, bygge egne sandslott (eller en mini-frognerborg) og løpe, hoppe, danse og leke fritt. De har jammen tenkt på alt hva gjelder barnefamilier. Med fastmonterte griller, benker og bord kan foreldre eller andre omsorgspersoner nyte både mat og drikke (med fullt overblikk) mens barna gjør det barn kan best – leke.

Frognerborgen Lekeplass i Frognerparken, foto: reisetoppen.com

Foto: www.reisetoppen.com

Engangsgrill i Frognerparken

Ja, det er tillatt med engangsgrill i Frognerparken. I parken er det avfallsbeholdere for brukte engangsgriller, samt fastmonterte griller ved Frognerborgen for de som ønsker å benytte seg av det. 

Toaletter i Frognerparken

Frognerparken har såkalte offentlige “franske toaletter”. Altså, toalettene vasker seg selv, både toalettsetet og gulvet rengjøres automatisk etter hvert besøk. Pris (om ikke endret) er 15,-.

Passering:

 • Ved hundejordet
 • Ved hovedporten
 • Ved Anne på Landet

Serveringsstedene har også toaletter, men dersom du ikke er gjest, koster det noen kronestykker. Hvorfor, er det mange som spør? Vel, det koster å drifte toaletter med både toalettpapir, såpe, håndtørk, varmtvann og renhold. 

Parkering i Frognerparken

Det gjelder å være tidlig ute, eller å ha god tid om du vil parkere ved Frognerparken en solfylt sommerdag. Ikke bare er parken en attraksjon, men beliggenheten er i et aktivt byområde i Oslo. 

Tilgjengelig parkering i nærheten av Frognerparken:

 • Vigelandsmuseet P-Park
 • Frognerparken Hovedport
 • Frognerveien P-plass
 • Frognerparken P-plass
 • Oslo Tennisklubb Skøyen
 • Colosseum P-hus
 • Jacob Aalls Gate P-hus
 • Colosseum senter P-hus
 • Colosseum senter
 • Fridtjof Nansensvei 17-19
 • Lidemannsgate 4B
 • Monolitveien med P-automat

Hvordan komme seg til Frognerparken med offentlig transport?

Både buss, t-bane og trikk tar deg i nærheten av Frognerparken. Kommer du med tog er nærmeste togstasjon Nationaltheatret, og derfra kan du enten velge å ta beina fatt eller ta bussen, t-banen eller trikken videre. 

Buss: 20, 28 og 30
T-bane: 2, 3, 4 og 5
Trikk: 12

10 gode grunner til å besøke Frognerparken

 • Den deilige duften av mer enn 14 000 roser.
 • Du føler deg som en herre eller en dame på Herregårdskroa.
 • Du kan lære om kunst, historie og folkekultur i hele tre museer, og i selve skulpturparken.
 • Du kan studere fuglelivet, som er meget rikholdig og interessant, ærlig tidlig på våren når sjeldne arter bruker parken som trekkplass.
 • Du kan perfeksjonere deg i nær sagt hvilken som helst sportsgren. Hoppe rundt med likesinnede sammen med Friskis og Svettis, skli på vannsklie i Frognerbadet, gå på ski om vinteren og late som du er Sonja Henie eller Oskar Mathisen på Frogner Stadion.
 • Du kan treffe så mange mennesker du vil og terpe på nesten alle verdens språk i hovedaksen.
 • Du kan gjemme deg bort med matkurven i Den engelske parken eller langs Frognerbekken.
 • Du kan trene hunden og hesten din på Nordjordet, eller barna dine på lekeplassen.
 • Du kan ta med deg fiskestanga og fiske etter stor ørret, eller forsøke å fange dem med hendene i bekken.
 • Du kan studere en meget rikholdig flora, både plantet og viltvoksende, blant annet 3000 trær. Du kan plukke viltvoksende løk og store buketter med liljekonvall, samt deilige hasselnøtter. Kanskje også markjordbær!

Nysgjerrig på andre parker i Oslo? Se Aktiv i Oslo sin Park-Guide over de beste parkene i Oslo her.