aktiv i oslo ikon
Tips oss om arrangement
Registrer deg gratis her
søke ikon

Frognerparken og Vigelandsparken

Frognerparken og Vigelandsparken – mangfoldets og mulighetenes park

Frognerparken er, med sine 467 mål, den klart største parken i Oslo indre by. Parken inneholder skulpturanlegget Vigelandsparken av Gustav Vigeland. Sør i parken ligger Oslo Bymuseum, og i øst ligger Frognerbadet og Frogner stadion.

Hvorfor vi elsker Frognerparken?

Det er så mange slags grunner, nesten like mange som det er mennesker i parken. Her kan vi suse av gårde på rollerblades og rullebrett, spille fotball, la vesla plaske i fontene, nyte sommeren og livet på Herregårdskroa, lytte til verdenskjente stjerner på Norwegian Woodfestivalen, studere Gustav Vigelands fantastiske statuer og unevnelige andre ting.

10 gode grunner til å elske Frognerparken:

  1. Duften av roser. Fra over fjorten tusen stykker.
  2. Du føler deg som en herre eller dame på Herregårdskroa, og kjenner historien sus fra Frogner Hovedgård.
  3. Du kan lære om kunst, historie og folkekultur i hele tre museer og i selve skulpturparken.
  4. Du kan studere fuglelivet, som er meget rikholdig og interessant. Særlig tidlig på våren når sjeldne arter bruker parken som trekkplass.
  5. Du kan perfeksjonere deg i nær sagt hvilken som helst sportsgren. Hoppe rundt med likesinnede sammen med Friskis og Svettis, skli på vannsklie i Frognerbadet, gå på ski om vinteren og late som du er Sonja Henie eller Oskar Mathisen på Frogner Stadion.
  6. Du kan treffe så mange mennesker du vil og perfeksjonere deg i nesten alle verdens språk i hovedaksen.
  7. Du kan gjemme deg bort med matkurven i Den engelske parken eller langs Frognerbekken.
  8. Du kan trene hunden din og hesten din på Nordjordet eller barna dine på lekeplassene.
  9. Du kan ta med deg fiskestanga og fiske og fiske etter stor ørret…sååå stor i Frognerdammene, eller prøve å fange dem med hendene i bekken.
  10. Du kan studere en meget rikholdig flora, både plantet og viltvoksende, blant annet 3000 trær. Du kan plukke viltvoksende løk og store buketter med liljekonvall, dessuten deilige hasselnøtter. Kanskje også markjordbær!

Frognerparken er to parker

I 1997 ble det besluttet at Frognerparken er to parker. Området med statuene, det som tidligere ofte ble kalt Vigelandsanlegget, heter Vigelandsparken. Det er dette navnet som nå står på alle severdighetsskiltene til Oslo kommunen. Resten av parken er Frognerparken. Dette området som for byens befolkning, ja hele landets befolkning, er en gedigen folkepark har altså to navn. Forresten det er mange flere navn også som inngår i parken, eller parkene. De områdene som tidligere hørte til de såkalte randsonene, ligger nå inn under Frognerparken, dette gjelder området rundt Frognerbekken som kalles Frognerdalen, Nordjordet, Den engelske park og Vestre Gravlund. Alle disse områdene er nå innlemmet i Frognerparken, mens altså selve midtaksen med skulpturene og Frognerdammene ikke er Frognerparken, men Vigelandsparken. Inkludert i Frognerparken er idrettsanleggene; Frogner Tennis, Frogner Stadion og Frognerbadet. Disse tre anleggene utgjør til sammen et enhetlig område som også har fått nytt navn; Frogner Idrettspark.

Hvilket er hvilket av museene?

Det er altså nødvendig å være bevisst når man ferdes i parken hvis man til en hver tid skal vite navnet på stedet man er. Mange liker det, og når det gjelder Frognerparken/Vigelandsparken er det mye forvirring ute og går. Mange tror at Vigelandsmuseet er lokalisert til Frogner Hovedgård, utallige besøkende går feil. Vigelandsmuseet er nemlig ikke i selve parken, ja i hvert fall ikke i det som var parken før. Dette museet ligger rett over veien for sydenden av Frognerparken, men det er selvsagt ikke i Frognerparken, men i Vigelandsparken. Museet som har sine lokaler i hovedgården er Oslo Bymuseum, som også deler hus med Dukketeateret. Det finnes også et tredje museum i parken, nærmere bestemt i Frognerparken, enda nærmere bestemt i Frogner Idrettspark. Det er Skøitemuseet.

Hvilken er hvilken av kaféene og kroene?

Også her er det forvirring, mange tror at den store friluftskaféen til venstre når man kommer opp midtaksen før man krysser broen er Herregårdskroa som Lillebjørn Nilsen synger så vakkert om. Det er det ikke, det er Frognerparkens eldste kafé og den heter rett og slett Frognerparkens Kafé. Riktignok ligger den ikke i Frognerparken, men i Vigelandsparken, men hva gjør vel det?

Herregårdskroa da? Joda den finnes den også, med sine litt mer tilbaketrukne lokaler ned mot den sydligste Frognerdammen ved Frogner Hovedgård, og Herregårdskroa, den ligger i Frognerparken. Frognerparken har for noen år siden også fått et nytt serveringssted ved hovedporten. Det ble åpnet i 1995, men er så diskret i sin arkitektur at mange ennå ikke har oppdaget det. Stedet heter Vigelandsparken Besøkssenter, og her selges foruten forfriskninger og enkel mat, souvenirer og litteratur om Frognerparken/Vigelandsparken.

Les Frognerparkens historie