Søk i Aktiv i Oslo

Nobels Fredspris - om hvorfor Nobels Fredspris er verdens viktigste

Nobelmyntene - Nobels Fredspris
Nobelmynten, et viktig symbol for Nobels Fredspris, er utformet av Gustav Vigeland.

Foto: Vincent Hasselgård, Aktiv I Oslo.no

Om Nobels Fredspris

Nobels fredspris – verdens viktigste pris

Hvorfor er Nobels Fredspris så prestisjetung i hele verden?

Nobels Fredspris er ikke den eneste fredsprisen i verden, men den er uten tvil den mest kjente. Faktisk regnes Nobels Fredspris som verdens viktigste pris uavhengig av sjanger. I Oxford Dictionary of Twentieth Century World History, innledes omtalen av Nobels fredspris med følgende: «The world’s most prestigious prize».

300 fredspriser
Rundt om i verden deles det ut omtrent 300 fredspriser. Det er svært få av disse du har hørt om, det garanterer vi. Nobels Fredspris her oppnådd en helt unik posisjon.

100 år og fin familie

Det er flere grunner til at Nobels Fredspris har en slik posisjon. En av grunnene er at prisen har vært delt ut i over 100 år. En annen viktig grunn er selvfølgelig at Nobels Fredspris er en del av den svært så fornemme familien av Nobelpriser. Alle Nobelprisene har høy prestisje, men Nobels Fredspris får antagelig like mye oppmerksomhet som de andre Nobelprisene til sammen. Likevel er det utvilsom en fordel for Nobels Fredspris at den har så fin familie.
Les om de andre Nobelprisene her>>

Nobels Fredspris har hatt betydning for synet på fred

Den Norske Nobelkomité må også få mye av æren. Komiteen har ofte delt ut kontroversielle priser og har med sine tildelinger vært med på å gi selve fredsbegrepet nytt innhold. Blant annet har arbeidet for menneskerettigheter stått sentralt. Prisvinnerne kommer fra hele verden og alle dens kontinenter. Nobels Fredspris er virkelig en global pris som angår hele verden.
Her kan du se en oversikt over vinnerne av Nobels Fredspris gjennom årene>>

Mye penger til vinneren av Nobels Fredspris
Mange mener også at selve prisen, altså pengene er viktig for prestisjen til Nobels Fredspris. Beløpet er såpass høyt at det virkelig kan bety en forskjell for vinneren og det fredsarbeidet han eller hun arbeider med. Vinneren av Nobels Fredspris mottar 10 millioner svenske kroner.

Nobels Fredspris har et godt rulleblad
De fleste prisutdelingene gjennom fredsprisens lange historie har vært vellykket og Den Norske Nobelkomité har gjort en god jobb og har gjort få feil i sin historie.

Historien til Nobels Fredspris >>