Søk i Aktiv i Oslo

Historie om Nobels Fredspris og Alfred Nobel

Litt historie om Alfred Nobel og Nobels Fredspris

Alfred Nobel – dynamittens og fredsprisens far

Alfred Nobel (foto: Gösta Florman / The Royal Library)Alfred Bernhard Nobel ble født 21. oktober 1833 i Stockholm. Da han var 8 år gammel flyttet familien til St. Petersburg, hvor faren startet et maskinverksted som produserte torpedoer. Alfred interesserte seg tidlig for naturvitenskapelige fag, spesielt kjemi, men han fullførte aldri noe høyere utdanning.

Etter å ha flyttet tilbake til Sverige i 1863 jobbet Alfred med å videreutvikle forskjellige typer sprengstoff. I 1867 tok han patent på en type sprengstoff han ga navnet “dynamitt”. Dette sprengstoffet ble svært populært innen anleggsindustrien, og bidro sterkt til å gjøre Nobel svært rik. Han utviklet etterhvert flere patenter, i alt 355 stykker, og ble til slutt en av Europas rikeste menn.

Testamenterte formuen til fond

Samtidig som han tjente store penger på sprengstoff som blant annet har blitt brukt i krigsindustrien, hadde Alfred Nobel et sterk sosialt engasjement og radikale meninger. Etter at han døde i San Remo i Italia 10. september 1896, ble det kjent at han hadde testamentert mesteparten av formuen sin til et fond som benyttes til å dele ut fem forskjellige priser til personer og organisasjoner som har gjort stor nytte for menneskeheten.

Mens prisene for fysikk, kjemi, fysiologi/medisin og litteratur (i tillegg til prisen for økonomi, som har kommet senere) blir delt ut i Sverige, gjorde Nobel det klart at utdelingen av prisen for fredsarbeid skulle deles ut i Norge.

Fredsprisen i Norge

Nobels Fredspris er blitt utdelt hvert år siden 1901, med noen få unntak (blant annet under verdenskrigene). Noen ganger er prisen blitt delt mellom flere, så totalt er det blitt 116 fredsprisvinnere før utdelingen 2007. I 2006 var fredsprisen på 10 millioner svenske kroner.

Se liste over alle vinnere av Nobels Fredspris >>

Fredsprisen – guide til Nobels Fredspris >>