Søk i Aktiv i Oslo

Langløp og maratonløp i Norge og hele verden

Du trodde kanskje at lengden på et maratonløp var den samme som avstanden fra Maraton til Athen. Det er ikke riktig, derimot er løpet så langt som fra Windsor Castle til Wembley Stadion. Hvor langt og hvorfor kan du lese om nedenfor.

Men du søkte deg vel ikke til denne siden for å lese om maratonhistorie, vi regner med at du vil løpe. Her finner du det du trenger, vi har oversikt over maratonløp både i Norge og utlandet – se nedenfor.

Du trenger kanskje å legge deg i trening før du deltar i et knallhardt maratonløp? På Aktiv i Oslo finner du oversikt over løpegrupper og maratonklubber hvor du kan trene sammen med andre i hele Oslo og Akershus.

Ikke langt nok? Prøv et ultraløp
Selv om Oslo Maraton hadde så få deltagere at løpet ble gjort om til Oslo Halvmaraton, betyr det ikke at tiden for de lange løp er over. Noen vil løpe 100 kilometer eller løpe i 24 timer. Sjekk ut mer om dette, som kalles ultraløp.

Unngå skader – tøy ut
Uttøying og strekking. Les våre tips om gode regler for tøying for og etter trening for å unngå skader. Se siden om uttøying og strekking av muskler.

Litt om maraton

Et maratonløp er en friidrettøvelse. Løpet går over 42 195 meter.

Slaget ved Maraton
Navnet er etter slaget ved Marathon 490 f.Kr. En budbringer med navnet Feidippes skal i følge tradisjonen ha løpt distansen fra Maraton til Athen for å melde fra om at slaget ved Marathon var vunnet. Etter å ha gispet “Gled dere, vi seiret!” sank han død om.

Hvor langt var det?
Strekningen Feidippes løp var på rundt 40 km, og det var denne distansen som ble løpt da maraton ble olympisk øvelse i 1896. Distansen varierte i de neste OL fra 40 000 meter til 42 750 meter (Antwerpen 1920).

Avstanden fra Windsor Castle til Wembley Stadion
Under OL i London 1908 ble den nåværende distansen løpt for første gang, fordi det tilfeldigvis var distansen fra Windsor Castle, hvor starten gikk til ære for kongehuset, og til Wembley.

Maraton i Norge

Maraton i resten av verden

Relaterte sider