Jordbær - Selvplukk av jordbær i Oslo og Akershus

IMG_1331
Selvplukk og salg av jordbær

Jordbær (Fragaria) er en planteslekt som består av flerårige urter som forekommer i områder med temperert klima, både på den nordlige og den sørlige halvkule.

Ville markjordbær har vært kjent siden romertiden, men kommersiell dyrkning begynte først på 1800-tallet. Det var krysninger mellom europeiske og amerikanske (både sør- og nordamerikanske) jordbærplanter som førte fram til den moderne jordbærplanten. Dette ble så videreutviklet til tusenvis av varianter og tilpasset til ulike klima og smaksegenskaper. Særlig fart i dette arbeidet ble det imidlertid ikke før på 1900-tallet.

Jordbærplanten har trefingrede blad, hvite blomster (naturlig i mai–juni i Norge) og såkalte falske frukter, dannet av den oppsvulmede, kjøttfulle blomsterbunnen og som på utsiden bærer bittesmå jordbærfrø som botanisk sett er nøtter. Planten blir ca. 20 cm høy.

Jordbærfrukten brukes i flere sammenhenger, blant annet til å lage syltetøy og saft. Mest populær er den allikevel trolig som dessertfrukt, kanskje servert sammen med enten fløte, melk, vaniljesaus/krem, rømme eller en type iskrem.

(Kilde: no.wikipedia.org)