Søk i Aktiv i Oslo

Sykkeltyper

Velg riktig sykkeltype – tips om kjøp av sykkel

Her finner du noen råd og ting det kan være smart å tenke på når det gjelder kjøp av sykkel. Først av alt må du finne ut hva du skal bruke sykkelen til. Finn ut hvor dyr din sykkel bør være og hvilken type syklist du er. Vil du sykle i terrenget, til skolen eller jobben? Eller har du planer om å sykle Trondheim-Oslo? Skal du kjøpe sykkel til en liten junior-syklist er det også litt du må tenke på.

Se her hvis du lurer på hvor du skal kjøpe sykkel >>

Som en hovedregel kan sykkeltypene deles inn i tre grupper: terrengsykkeler, landeveissykkeler og by/tur-sykler.

Terrengsykkel
Off-road, MTB, mountainbike eller terrengsykkeler om du vil er populære sykler. Dette sykler som er konsturert for å bøi syklet i rødt terreng. De er derfor utne ting som skjermer og baggasjebrett. sykkelene er både lette og sterke på en gang. Det er ofte støtdempere gaffelen for å gjøre det lettere å sykle over steiner og veltede trær. Terrengsykkelene er populære og brukes over alt.

Racersykkel eller landeveissykkel
Denne sykkeltypen har ikke forandret seg stort den siste tiden. De har vanligvis bukkehornstyre. Slikt styre gir lav luftmotstand og sykkelen er rett og slett bygget for høy fart. Denne er fin for deg som skal trene og som har et stykke til jobben. Som navnet sier deg, egner landeveissykkelen seg på asfalt og ikke i skogen.

Tursykkel eller bysykkel
Tursykkelen har mye til felles med terrengsykkelen. Dette er kosesykler osm du kan bruke til bysykling og tursykling. De har bagasjebrett og egner seg derfor hvis du vil frakte ting, som for eksempel barn på sykkelen.

Barnesykkel
Det anbefales ikke at barn begynner å bruke tohjulssykkel før de er rundt 4 år. Før den tid er motorikken for dårlig og det er fare for at barnet kan skade seg på grunn av den store farten de kan oppnå uten å ha kontroll.
Barnesykler finnes i mange trammestørrelser. De minste er på 20 cm og egner seg til barn fra 4 år og oppover. Når barnet står skrevs over stanga skal det være 4 til 8 cm mellom skrittet og stanga. Ikke kjøp for stor sykkel til barnet, en sykkel å vokse med er en dårlig ide. Er sykkelen for stor blir den vansklig å kontrollere og barnet blir lett både usikkert og redd. Dessuten vil en stor sykkel være tung for barnet. Pass størrelse er både tryggest og mest moro.

Om sykkelpriser og sykkelstørrelser
Du kan få sykler som er så dyre at det nesten er uanstendig, men det er jo ikke nødvendig å betale så mye. Du har ingen glede av en kejmepdyr sykkel som ikke passer for ditt ferdighetnivå, skal du sykle svært mye vil selvsagt kvalitet være verdt pengene. Som i alle ting, gjelder det også for sykler at du får det du betaler for. For 2-3000 kroner får du en god sykkel med stålramme og enkle solide gir, pedaler og så videre. For 3 – 6000 kroner får du sykler som enten har stål eller aluminiumsramme og som har mer avansert ustyr. Du får gode, allround sykler og terrengsykler finnes i disse prisklassene. Her finnes også gode terrengsykler som gjerne kan brukes som tursykler. Skal du ha titatanramme, kevlardekk og skreddersydde pedaler med mer må du over og ofte langt over 6000 kroner.

Det er viktig at du skaffer deg en sykkel som passer deg når det gjelder størrelse. Still deg overskrevs over stangen på en tursykkel eller landeveissykkel skal det være 2-4 cm mellom skrittet og stanga, på en terrengsykkel 6-10 centimeter. Når du sitter på setet og holder i styret skal det være en 45 graders vinkel på ryggen, dersom du ikke er av de ekstrem, som vil sykle med 90 graders vinkler. Når du tråkker pedalen helt ned i denne posisjonen skal det forstatt være igjen en liten bøy i bene

En liten test
Finn ut hvilken type syklist du er:

  • Du vil sykle litt i byen og litt på landet. En passe sykkeltur er på 1-2 mil. Du fortrekker flatmark og styrer unna bratte bakker.
    Kjøp en sykkel som koster mellom 1500-4000 kroner
  • Du liker bratte bakker både oppover og nedover og er avhengig av et godt gir og gode bremser for de liker fart.
    Kjøp en sykkel som koster 4000-8000 kroner.
  • Du er en sykkel-freaker og sykler gjerne 10 mil. Du trenger en lett sykkel av topp kvalitet.
    Din sykkel koster sikkert mer en 8000 kroner

Velger du riktig når du skal kjøpe sykkel så får du et transportmiddel et treningsapparat og en lekesak du kan ha glede av i åresvis. Derfor er det lurt å bruke litt tid når du skal foreta deg et sykkelkjøp.

Ble dette før mye så du dropper tanken om å kjøpe en sykkel akkurrat nå?
Da kan du jo leie en sykkel så lenge >>

Hvis du derimot er klar for kjøp?
Se vår oversikt over sykkelbutikker i Oslo og Akershus >>

Og når sykkelen er parkert, pass på at den ikke blir stålet!
Her finner du noen tips som kanskje kan forhindre deg i å bli offer for et sykkeltyveri >>