Søk i Aktiv i Oslo

Råd mot sykkeltyveri

Ta forhåndsregler mot sykkeltyveri

Sykkeltyverier er et stort problem i Norge Det blir stjålet 100.000 sykler hvert år og beregninger viser at en av ti sykler i Norge er tyvegods. Sykkeltyverier utgjør så mye som 30% av alle anmeldte tyverier i Norge.

Registrer sykkelen din i Falck Sykkelregister
Det er ikke dyrt, koster kr 210,- for 5 års registrering. De fleste forsikringsselskapene krever nå at sykkelen din må være registrert i Falck Sykkelregister for at du skal få utbetalt erstatning ved tyveri. Da får du et oblat til å feste på sykkelen og et registeringsbevis.

Oblaten gjør sykkelen mindre attraktiv å stjele, du har en god sjanse til å få sykkelen din igjen hvis den blir stålet, og forsikringsselskapene vil gi deg erstatning dersom sykkelen din var låst.

Skal du kjøpe en brukt sykkel kan du foreta et sykkelsøk for å sjekke om den er stjålet.

Første bud er imidlertid: Lås sykkelen din skikkelig

  • Lås sykkelramme og bakhjul til en sikker stolpe eller et sykkelstativ
  • Bruk helst ekstra lås til å låse forhjulet
  • Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes
  • Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag
  • Ikke la sykkelen stå ute om natten
  • Ta med deg sykkelsetet.

Bruk sykkellåser som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).

Forsikringsselskapenes godkjennelsesnevnd har spesielle kriterier for godkjenning av sykkellåser. Disse låsene er grundig testet og er også testet etter at de har vært utsatt for “vær og vind.

Graver sykkelens rammenummer på hjul, styre, gir, setepinne og lås

De fleste sykler er utstyrt med rammenummer og dette nummeret er unikt for din sykkel. Det er gjennom rammenummeret du har mulighet til å få tilbake sykkelen din. Det kan også være smart å får gravert inn rammenummert på sykkeldeler. På denne måten kan du få igjen deler og gjøre sykkelen din mindre attraktiv å stjele.
Ta kontakt med Falck AS tlf. 815 68 112 for å få vite hvor du kan få slik gravering utført.

Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.

Det er ikke uvanlig at sykkelrammen står igjen, men at alt utstyr er fjernet. Sykkelen din er rett og slett blitt slaktet. Vanlige skruer og bolter er lett å åpne. Dersom hurtigkoblere og skruer er byttet ut med låsbare skruer/bolter er det svært vanskelig for andre å ta av deler.
Se: https://www.pitlock.no/

Anmeld et eventuelt tyveri så fort som mulig

Hvis tyveriet ikke er politianmeldt og sykkelen lagt inn med riktig rammenummer er det umulig for hittegods å identifisere sykkelen hvis den blir gjenfunnet. Det er også umulig for politiet å bevise at sykkelen stammer fra en straffbar handling hvis tyveriet ikke er anmeldt. Dersom politiet ikke kan bevise at en sykkel er stjålet må de faktisk levere den tilbake til gjerningsmannen. Det er jo litt dumt? Eller hva?

 

Trenger du å leie sykkel og er på utkikk etter sykkelutleie Oslo? Se her >>