Søk i Aktiv i Oslo

Curling – en kjempemorsom aktivitet

Curling er en spennende og morsom idrett. For nybegynnere er sporten både vanskeligere og lettere enn den ser ut. Aktiv I Oslos selgerteam prøvde sporten i høst og det var så gøy at ingen ville gå hjem igjen. Det å koste og å sende stenen av gårde var lettere enn mange trodde på forhånd, men å sette stenen passe hardt var veldig vanskelig, samtidig gikk det relativt fort fremover og selgerne hadde det rett og slett kjempegøy. Curling kan virkelig anbefales.

Du spiller curling med granittstener som som har et håndtak. I det du slipper stenen skal du vri på håndtaket med eller mot klokken slik at stenen curler eller skrur mot høyre eller venstre bortover isen. Derav navnet curling.

 

En million så curling på tv midt på natten!

Curlingsporten fikk veldig mange nye entusiaster etter at Norge med Pål Trulsen i spissen tok OL-gull i Salt Lake City i 2002 . Curlinggutta skapte curlingfeber i Norge en million nordmenn satt oppe etter midnatt for å se curling på TV!

 

Lei en curlinghall

Bedrifter, grupper og andre selskaper kan leie en hel hall og ha ett spennende arrangement. Curling burde være en sikker vinner for bedrifter som skal drive med litt teambuilding. Det er en skikkelig lagsport som alle kan være med på og hvor alle stiller noenlunde på like fot. De færreste har prøvd curling før og aktiviteten vil være såpass uvant at ingen vil ha spesielle fordeler. For å spille curling trenger du verken var sterk eller i spesielt god form. Alder og kjønn vil heller ikke ha så stor betydning, så det er lett å sette sammen lag. Curling i barnbursdag eller ungdomsbursdag er også svært populært og en sikker vinner.

 

Litt om curling

Curling er et lagspill med fire personer (ener/lead, toer, vice og skip) på hvert lag som spilles på is. Man setter / får stener til å gli bortover isen og så er det om å gjøre å få stenen til å bli liggende inne i boet. Boet er en sirkel i enden av banen, når en sten ligger inne i boet kan den gi poeng. Lagene får ett poeng for hver sten de har i boet som ligger nærmere midten enn motstanderlagets stener. Curling dreier seg om både teknikk og taktikk. Hver spiller setter to stener i hver omgang. Lagene setter sine stener annen hver gang og prøver å sette opp guarder, stener som skal beskytte andre stener fra å bli slått ut og prøver å slå ut gode stener det andre laget har satt. Ikke minst prøver spillerne å få plassert flest mulig gode poenggivende stener for sitt eget lag. Taktikken er veldig viktig i curling.

 

Curlinghistorie

Curlingsporten kommer fra Skottland og er en gammel sport. De eldste curlingstenene man vet om er fra 1500-tallet. The Royal Caledonian Curling Club, en organisasjon bestående av samtlige klubber i Skottland, ble stiftet allerede 1838.

I Norge ble de første klubbene stiftet i 1954; Oppdal Curlingklubb og Oslo Curlingklubb. Curling ble olympisk gren i 1998. Curling er først og fremst et lagspill som tidligere ble spilt på utendørsbaner, gjerne islagte vann. I de aller tidligste tidene ble curling spilt på elveis med blytunge stener. Den gangen var det viktig å være sterk, og stenene måtte settes hardt, for isen var ofte ujevn. Dette har forandret seg veldig og curling er ikke lenger en sport for råsterke barskinger som driver med manndomsprøver. Nå spilles curling nesten utelukkende i ishaller, enten i rene curlinghaller eller i haller som også benyttes til annen aktivitet som for eksempel ishockey.

 

Curlinguttrykk

 • Sette en stein – Handlingen hvor spilleren avleverer sin stein. Det heter ikke kaste.
 • Centerline – Linjen langs midten i hele banens lengde.
 • Boet/Huset – Fargede sirkler i hver ende av banen med ytre omkrets i 6 fots radius fra sentrum/tee.
 • Teeline – Linjen som går på tvers av banen, gjennom senter av boet.
 • Bo – poengestimat eller resultat i en omgang. Eks firerbo = fire poenggivende steiner
 • Shot – Den til en hver tid best plasserte stein i boet.
 • Guard – En stein som helt eller delvis dekker en annen stein. Også brukt generelt om steiner foran boet.
 • Clearing/Nulle/Blanke – Forhindre omgangspoeng, laget med siste stein beholder fordelen av siste stein i neste omgang. Også brukt om å systematisk fjerning av alle steiner i en omgang ~ clearing-spill.
 • Princess of Wales – Stein som tvinger seg gjennom en smal port, og tar ut en annen.

Et curlinglag har fire spillere

 • Lead/first/ener – Spilleren som setter sitt lags stein nummer en og to.
 • Second/toer – Spilleren som setter sitt lags tredje og fjerde stein.
 • Skip – Den spilleren som bestemmer taktikk, vanligvis fireren.
 • Vice – Den spilleren som dirigerer spillet mens skipen setter sine steiner.