Søk i Aktiv i Oslo

Volleyball – verdens største idrett

Volleyball regnes for å være verdens største idrett, målt både i antall spillere som utøver idretten og i antall land den utøves. Rundt 800 millioner mennesker spiller volleyball på verdensbasis. En av grunnene til at volleyball er så populært på verdensbasis er kanskje at det er en meget rimelig idrett. Det eneste som trengs er et nett og en ball. Volleyball kan også spilles av begge kjønn i sammen og av de sjeldne idretter hvor alder, kjønn og fysisk styrke spiller liten rolle – i hvert fall på hobbybasis.

William G. Morgan heter amerikaneren som utviklet volleyballen. Han var lærer ved KFUM-colleget Holyoke i Massachussetts, året var 1895. Spillet spredte seg gjennom KFUM-bevegelsen. Vollyeball ble også spredt av amerikanske soldater under den første verdenskrig som spilte volleyball som fysisk trening.. Siden 1993 har det også vært arrangert NM i sandvolleyball hvert år.

Volleyball ble importert fra Sovjet

Volleyballaktiviteten i Norge starte rundt 1935, spillet som ble importert til Norge av Rolf Hofmo som var sekretær i Arbeiderenes Idrettsforbund fra Sovjet. I begynnelsen ble spillet kalt “nettball” I dag er det 450 klubber i Norge, og en undersøkelse viser at rundt 120.000 mennesker spiller volleyball i norge hvert år, først bare for arbeiderungdom og arbeiderkvinner. For volleyballidretten var i begynnelsen kun tiltenkt ungdom og kvinner Arbeidernes Idrettsforbund., men i 1970-årene fikk idretten en kraftig vekst. Norgescupen, ble innført og den var åpen for alle som kunne stille lag.

Sandvolleyball i Norge

Volleyball ble spilt på utebaner frem til 1969 i Norge, etter det ble den tradisjonnelle volleyballen en innedørs idrett, men etter at sandvolleyballen dukket opp er idretten igjen å se både ute og inne. Sandvolleyball er gren som hst blitt svært populær på verdensbasis.

Denne formen for volleyball dukket opp på strendene i California og på Hawaii i 20-årene. “Beach Volleyball” ble OL-gren under lekene i Atlanta 1996. Sandvolleyball er ny som OL-idrett, men kan spore sine aner langt tilbake, lengre enn de fleste tror, selv i Norge. Det sies at det ble spilt sandvolleyball på BUL-hytta i Nordmarka så tidlig som i 1925 i Norge.

Les mer om sandvolleyball her >>

Relaterte sider