Søk i Aktiv i Oslo

Museumsjernbaner, dresiner og andre tog

Dette er siden om tog og jernbane på Aktiv I Oslo. Tog og jernbaner synes aldri å slutte å fascinere. Mange mennesker har et inderlig forhold til lokomotiver og skinner, og dette er noe som interesserer både store og små. Mange er også glade modelltog – så vel som større tog.

Andre drømmer kanskje om dresiner – disse små vognene som man kan ferdes langs togskinnene med på egenhånd.

Gamle tog på smale spor og med ekte damp
Det finnes en del museumsjernbaner i Norge hvor hele familien kan dra på en nostalgisk tur. Veterantog av ulike typer kan også leies for transport av grupper på det ordinære jernbanenettet. Er du virkelig entusiastisk kan du melde deg inn i en jernbaneklubb.

Vi samlet informasjon jernbaneklubber, museumsjernbaner, jernbanemuseer og så videre til glede for deg som liker tog. Er du interessert i gruvetog? Ta også en titt på vårs side om gruver og gruvebesøk.

Dresiner
Det finnes flere typer dresiner – både motordrevne og gammeldagse pumpedresiner og sykkeldresiner.

Det er imidlertid stort sett sykkeldresiner du kan leie. dresinsykleingen kom til Norge fra Sverige. I Sverige har våre naboer i mange år sykelet med dresiner på lange strekninger av den nedlagte Innlandsbanan, særlig i Dalsland og Värmland. Mange  har hatt  fantastiske opplevelser langs nedlagte jernbanespor mens de tråkket av gårde på en skramlende sykkeldresin.

Andre opplevelser langs skinnene
Rallarvegen langs Bergensbanen
Rallarvegen er den gamle anleggsveien som går langs Bergensbanen fra Haugastøl til Myrdal og Flåm, samt fra Upsete til Voss.

Rallarvegen er 123 km og går i en fantastisk og mektig høyfjellsnatur og helt ned til sjøen.

Turistinformasjonen på Geilo og NSB og Rallarmuseet på
Finse samarbeider om utgivelse og utsendelse av veirapporter for Rallarvegen.

Rallarmuseet anbefaler boken “Rallarvegen” av Tron Bach og Johannes Gjerdåker for deg som vil vite mer.

Rallarveien langs Ofotbanen
Arbeidet som er utført på Ofotbanenes rallarvei var Narvik kommunes “Fotefar mot Nord prosjekt”.

I forbindelse med “Fotefar mot nord prosjektet” tilrettela alle kommuner i Nord Norge kulturminner besøkende. Siden Ofotbanen er en norsk-svensk bane derfor omfatter rallarveiprosjektet også Kiruna.

Rallarveien som går fra Rombaksbotn til Abisko med en sidearm til Katterat stasjon har fått severdighetene skiltet og tilrettelagt for friluftsferdsel.

Relaterte sider