Søk i Aktiv i Oslo

Du har sikkert store drømmer og mange forhåpninger. Det er imidlertid viktig at du vet litt om hvordan dette fungerer.

Det er mange flere som vil bli stjerner enn det er filmer og teaterstykker

Derfor må du ikke tro at tilbudene nå kommer til å strømme på. Da blir du bare skuffet.

Her er noen tips om hva de som er i bransjen er på jakt etter blant amatører, for det er sannsynligvis amatør du er.

Hva slags jobber du kan få?

Statistroller

Du kan få oppdrag som statist i spillefilmer, tv-serier og så videre. Filmprodusenter og tv-produsenter er stadig på jakt etter statister.

Når du er statist har du vanligvis ikke replikker og skal bare oppholde deg i bakgrunnen, nærmest som en kulisse i forhold til handlingen i filmen. Noen ganger kan du få en replikk eller to. Produsentene plukker ofte ut statistene selv, uten å gå via et castingbyrå. Det er som oftest ikke nødvendig med prøvefilming, det er bare å møte frem på settet til avtalt tid.

Statister får vanligvis, men ikke alltid betalt for jobben. Honorar betales i forhold til hvor lenge du må være på plass. Filmprodusentene og fjernsynprodusentene finner ofte folk til statistroller selv, eller de bruker castingbyråer. Noen produsenter har egne statistarkiver. NRK Drama er blant dem.

Vi kommer tilbake med mer informasjon om produksjonsselskapene, om hvem som har statistarkiver. I mellomtiden kan du jo kontakte dem selv. Se vår oversikt over filmprodusenter og tv-produsenter i Norge.

Alle kan få statistroller, produsentene er på jakt etter folk i alle aldre og fasonger.

Roller i reklamefilmer og opplysningsfilmer og videoer

Reklamebransjen er stadig på jakt etter nye fjes til reklamefilmer. Det er ofte castingbyråer som finner frem til skuespillerene. Castingbyråne har egne arkiver over personer som er interessert i å spille i reklamefilmer. De kan kalle deg inn for å prøvefilme deg til arkivet sitt dersom de synes du her en personlighet de er på jakt etter. De kan også kalle deg inn for å prøvefilme til en bestemt reklamefilm. I reklamefilmer kan amatører godt få “hovedroller” Til denne kategorien jobber hører også bedriftsinterne opplysningsfilmer og så videre. Reklamefilm-jobber kan ofte være godt betalt. Hvor mye du får avhenger av hva filmen skal reklamere for, hvor mye og så videre.

Større roller i spillefilmer og tv-serier for barn og ungdom

Når det skal lages filmer med barn og ungdom i rollene, må produsentene lete utenfor de vanlige miljøene av skuespillere. Da leter de etter noen som kanskje aldri har spilt i en film før, men som har talent og apell og ser ut slik de ønsker at rollefiguren skal. Ofte bruker produsentene lang tid på å lete seg frem til hvilke barn og unge som skal ha rollene. Særlig kan det ta lang tid hvis det er hovedroller som skal besettes. Wannabe-basen er et ypperlig sted å se etter barn og unge som kan passe til slike roller. Så det kommer produsentene til å gjøre, men husk du skal ha ganske mye flaks og talent for at de skal velge akkurrat deg. Når det gjelder større roller for voksne går disse oftest til erfarne skuespillere, så her er det ikke så mange åpninger, men hvm vet?

Roller i teaterstykker

Av og til vil det også være folk som skal sette opp teaterstykker som leter etter barn og ungdom til roller. Teaterprodusenter kommer også til å bruke Wannabe-basen. Disse arrangerer også ofte åpne auditions, og når og hvor det er audition må du prøve å følge med på selv, for eksempel i aviser. Vi prøver å få med oss en del av det som skjer på vår side om auditions. Noen ganger inviterer produsentene folk til auditions, for eksempel dere som står i Wannabe.

Dokumentarfilmer og kortfilmer

Det lages også en god del dokumentarfilmer og kortfilmer. Tils slike filmer kan produsentene være på jakt etter ukjente fjes. Blant annet fordi budjettene til kortfilmer ofte er lave. Produsentene har kanskje ikke økonomi til å betale lønninger til skuespillere. Kan hende er de på jakt etter noen som tilbyr frivillig innsats. Deltagelse i slike prosjekter kan være en fin måte å komme inn i bransjen på. Til slike filmer trengs det også voksne…….

TV-serier

Til tv-serier som Hotel Cæsar, trengs det stadig nye ansikter i mindre roller. Det dreier seg om statisroller og småroller med noen få replikker. Her kan du ha ne mulighet selv om du ikke er helt ung til å få sagt en replikk eller to.

Hvis du ikke er amatør?

Du kan registrere deg hos oss selv om du ikke er amatør, men regn ikke med at filmskapere og teaterprodusenter bruker Wannabe-basen til å lete etter voksne skuespillere til større roller.

Fotomodeller

Wannabe-basen er ikke noe sted for profesjonelle fotomodeller, hverken motemodeller eller reklamemodeller. Oppdragsgivere som magasiner, kleskjeder, fotografer, reklamebyråer og så videre har ikke tilgang til databasen. Modellbyråene derimot har det, og de kan plukke ut aktuelle kandidater som de ønsker å jobbe videre med, ha i sine arkiver og presentere for sine kunder. Fotomodeller kan altså ikke få direkte kontakt med oppdragsgivere gjennom Wannabe-basen.

Modellbyråer er imidlertid alltid på jakt etter nye talenter og noen av byråene har passord til databasen vil gå inn å titte etter mulige nye modellstjerner.

Hvis de liker deg, kommer de til å ta kontakt med deg for å arrangere et møte og kanskje for å få deg i sin stall.

Les mer om modellbyråer og modellbransjen.