Søk i Aktiv i Oslo

Valentine’s day – 14.februar hovedbilde

Valentine’s day – 14.februar

Bringebærsjokolade

Valentine’s day – alle hjerters dag

Et anonymt kjærlighetsbrev i postkassen, en rød rose på skolepulten eller en romantisk middag med kjæresten. De fleste av oss forbinder valentinsdagen med kjærlighet, sjokolade, hjerter – og ekstra mye kø i butikkene, men sannheten er at valentinsdagen er mye mer enn det.

Spreke og romantiske tips til Valentine’s Day >>

Tekst: Linnéa Haug

Valentinsdagen blir feiret 14. februar i store deler av verden. I USA er skikken spesielt populær, og folk gjør stadig mer spektakulære ting for å imponere sin utkårede. Det kan blant annet være å gi en gigantisk sjokoladeskulptur av seg selv eller leie fallskjermhoppere som kommer dalende med et kjærlighetsbudskap. Bare fantasi

en (og muligens lommeboken) setter grensen. Det viktigste er uansett at du viser litt ekstra oppmerksomhet overfor din utkårede. Har du ikke kjæreste, er det også vanlig å feire dagen sammen med gode venner, for eksempel med en koselig film.

Kristne martyrer

Opprinnelsen til valentinsdagen er noe uklar, men de mest kjente historien som er knyttet opp til feiringen handler om de to tidligkristne martyrene Sankt Valentin og hans kjæreste Julia. Valentin ble fengslet av den romerske keiseren Claudius for sin tro, og ble siden dømt til døden. Før han ble drept skal han ha skrevet et brev til Julia der han ba henne holde seg til sin gud. Brevet ble undertegnet ”… fra din Valentin”, som siden har blitt en tradisjonell hilsen på kjærlighetsbrev man deler ut på valentinsdagen.

Andre tradisjoner

En alternativ teori, som stammer fra Hviterussland, går ut på at St. Valentine ble avvist av sin elskerinne. Han taklet ikke sorgen, og skar ut sitt eget hjerte for å gi til henne. Hjertet har siden blitt et populært motiv på postkort og brev, som et symbol på evig kjærlighet, men også lidelse.

I England var det en populær skikk at de unge trakk lodd på valentinsdagen og ”fant hverandre” på denne måten. Det er også mulig at skikken henger sammen med en middelaldersk forestilling om at fuglene begynte å parre seg på denne dagen. Hedenske fruktbarhetsriter som innledet våren har også spilt en rolle i utviklingen av valentinsdagen.

Jeg elsker deg på forskjellige språk

Gresk – S’avapo
Fransk – Je t’aime
Kinesisk – Wo ai ni
Russisk – Ye tebya liublu
Arabisk (kvinne til mann) – Ana behibak
Arabisk (mann til kvinne) – Ana behibek
Engelsk – I love you
Tysk – Ich liebe dich
Polsk – Kocham ciebie
Spansk – Te amo/Te quiero

Hva skal man gi?

En god regel er at på valentinesdagen gir man ikke noe fornuftig. Her er det søte gaver som viser hvor mye man elsker hverandre som teller. Det trenger ikke å koste all verden, kanskje er et fotoalbum med bilder av dere to noe din kjære vil bli glad for? Ellers faller alltid en god middag, hjemmelaget eller på restaurant, i smak, og de fleste damer blir jo alltid glad for blomster. Selv om vi hører om folk som gjør mer og mer ekstreme ting på valentinsdagen, er ikke det nødvendigvis det som er riktig. Det viktigste er at gaven er personlig og viser hvor glad du er i kjæresten din.

Relaterte saker

Eventbilde: Julekonsert med Bugge Wesseltoft
tirsdag
17:00

Julekonsert med Bugge Wesseltoft

Julekonsert med Bugge Wesseltoft – Snowing on my piano – med påfølgende nydelige middag. Velg mellom julebuffet i restauranten på Grefsenkollen, eller juletapas i OverOslo Bar etter konserten.

Eventbilde: Ingrid Olava – Ingrids jul
onsdag
17:00

Ingrid Olava – Ingrids jul

Nyt julemiddag på Grefsenkollen før konserten med Ingrid Olava. Det blir som alltid vakkert flygelspill, ikonisk stemmeprakt, dempet belysning, magisk julestemning.

Eventbilde: Dyrepasser for en dag – høstferien 2023
onsdag
08:30

Dyrepasser for en dag – høstferien 2023

Et halvdagskurs som settes opp i skoleferier. Barna får være med på morgenforing, rengjøring og stell av ulike husdyr, samt lære hvorfor ulike raser trenger ulikt stell og har forskjellige behov.