Arrangementet er fullført.

The Road to Jerusalem – Milestone Jerusalem:Oslo (m. bl.a. Terje Nordby og Svein Tindberg) hovedbilde
torsdag 

The Road to Jerusalem – Milestone Jerusalem:Oslo (m. bl.a. Terje Nordby og Svein Tindberg)

ntso

Søndag 17.november i Litteraturhuset Kjelleren går arrangementet «Milestone Jerusalem:Oslo» av stabelen.

Terje Nordby fra Mytekalenderen forteller om Jerusalem og plasserer byen i et mytisk landskap, skuespiller Svein Tindberg viser utdrag fra sin forestilling «Abrahams barn», Trond Wiger fra hip-hop/rap-gruppa Gode Ord Dør Sist spiller egne låter og kunstner Vibeke Harper forteller om prosjektet og overrekker kunstverket «Milestone Jerusalem:Oslo» i gave til Oslo kommune og staten Norge.

Det vil også vises en kort film fra Palestina inkludert et intervju med den palestinske kunstneren Khaled Hourani. Skuespiller Trond Peter Stamsø Munch binder det hele sammen som konferansier.

Gratis inngang.

Khaled Hourani er palestinsk kunstner, og tidligere direktør ved Kunstakademiet i Ramallah. I 2009 startet han kunstprosjektet «The Road to Jerusalem» i forbindelse med at Jerusalem var Arabisk Kulturhovedstad. 80 keramiske skilt ble satt opp rundt om på Vestbredden og i Gaza. Han inviterte samtidig flere kunstnere fra ulike land verden over til å delta i prosjektet.

Vibeke Harper er norsk kunstner, og representant for Norge i prosjektet. I samarbeid med et keramikk-verksted i Hebron lagde hun fire keramiske skilt høsten 2009. Siden 2010 har hun avholdt et arrangement hvert år, tidligere i Trondheim, Tromsø og Hell. «Milestone Jerusalem:Oslo» avslutter prosjektet i Norge. På tyveårsjubileet for Oslo-avtalen gir Palestina Oslo og Norge en gave.

Palestinere bosatt på Vestbredden og i Gaza nektes adgang til Jerusalem av staten Israel. Kunstprosjektet markerer at noe som geografisk sett er svært nært, allikevel kan være utenfor rekkevidde.

Jerusalem, et knutepunkt for tre verdensreligioner, tilhører oss alle. Norge er geografisk sett langt fra Jerusalem. Men det norske, røde skinnende passet gir grønt lys og adgang til de fleste andre steder i verden. Det er enklere for oss å reise omtrent 3000 km til Jerusalem enn det er for Khaled Hourani og andre palestinere å dra 15 km fra Ramallah. Bevegelsesfrihet er et privilegium nordmenn deler med svært få mennesker rundt om i verden. Kunstverket «Milestone Jerusalem:Oslo» minner oss blant annet på dette.

Vi er i denne verden sammen. Det finnes ingen «dem», det er bare «oss». Og det som blir gjort mot én av oss, blir gjort mot alle.


Wergelandsveien 29
0167 Oslo

Relaterte saker

Eventbilde: Boblende middag
fredag
17:00

Boblende middag

Dette er et kokkekurs som passer perfekt for deg og dine venner. I løpet av to til tre timer får man en innføring i musserende vin og lager forskjellige småretter.

Eventbilde: Samtale med Joachim Trier
tirsdag
19:00

Samtale med Joachim Trier

Oslo er sentralt i Triers filmer visuelt, tematisk og eksistensielt. Vi tar et dypdykk i hans Oslo-univers og kommer tettere byen vår sett gjennom Triers øyne.

Eventbilde: Helgeworkshop med 6-8 åringer
lørdag
16:15

Helgeworkshop med 6-8 åringer

Hit inviteres 6-10 åringer som vil være med på å skape, danse, synge, oppleve magi, action, fordype seg noe teaterfaglig, utfordre og bli utfordret og samtidig ha det gøy.