Søk i Aktiv i Oslo

Spotterscope hovedbilde

Spotterscope

SpotterScope

Et spotterscope er en: ”– opptikk med stor forstørrelse, brukes av spotter for presis målangivelse, verifisering etc.”
(Fra boken Med Mandat til å Drepe av Norske Skarpskyttere)

I SpotterScope møter vi 3 norske mødre som alle har barn som er, eller har vært, soldater i krigen i Afghanistan. De ulike mødrene har alle forskjellige historier å fortelle, hver sine opplevelser av hva det vil si at deres barn er i krig for Norge, for verden, for hva? Deres historier er også et portrett av hva slags konsekvenser disse opplevelsene får. For noen har det gjort dem svakere, noen sterkere, noen har mistet alt, noen har mistet mye og fått noe annet. De reflekterer med andre ord krigens mange ansikter.

SpotterScope tar ikke stilling for eller i mot krigen i Afghanistan og norsk engasjement her. Stykket gjenspeiler mødrenes opplevelser av å ha sitt barn i krig, å ha sitt barn i tjeneste for Norge, for hva de tror på og hva de ikke tror på. Felles for historiene er at de alle opplever at barna deres er i krig, at Norge er i krig og at barna deres kjemper i denne krigen. Noe den norske stat ikke vil si seg enige i. Norge er ikke i krig, Norge er involvert i et politisk og militært engasjement i Afghanistan. Hvilke andre ord og begreper kan vi benyttes oss av når vi egentlig mener krig? Krig selger ikke, å bevare fred – selger, internasjonal innsats – selger, hvorfor vegrer regjeringen seg for å kalle krigen i Afghanistan for krig?

SpotterScope retter et kritisk blikk på hvordan unge norske soldater rekrutteres til utenlandsoperasjoner. Stykket kritiserer bruken av retorikk for å få bl.a. krigen i Afghanistan til høres ufarlig ut, viktig og riktig ut, uten å nødvendigvis gjøre unge mennesker bevisst på hva man egentlig begir seg ut på, hva slags konsekvenser en deltagelse i krig kan få.
I løpet av 2012 skal norske styrker være ute av Afghanistan, men nye transnasjonale kriser vokser seg frem andre steder. Med SpotterScope ønsker vi å sette et kritisk søkelys på rekruttering og bruk norske soldater i internasjonal krigføring på vegene av Norge og Nato. Tittelen SpotterScope symboliserer den treffsikkerheten denne optikken gir, og det er nettopp det Memento ønsker, å sette et SpotterScope på denne problematikken.

Stykket er en collage av monologer med hver mors fortelling som blir bundet sammen fysisk av to soldater, en kvinnelig og en mannlig soldat. Det fysiske uttrykket fungerer som et bindeledd mellom tekst, undertekst og det rommet som oppstår midt i mellom disse.

Relaterte saker

Eventbilde: Oslo Vegetarfestivals julemarked
lørdag
11:00

Oslo Vegetarfestivals julemarked

Bli med på en nydelig førjulshelg med supergod mat, kokkekurs, foredrag, aktiviteter, julegaver, nyheter, smaksprøver, bærekraftige bedrifter, julestemning og fantastiske mennesker!

Eventbilde: Omvisning på Nationaltheatret
lørdag
12:00

Omvisning på Nationaltheatret

Bli med inn på Nationaltheatret, og opplev det magiske teaterhuset fra 1899 i detalj. Velkommen til en annerledes teateropplevelse!

Eventbilde: Bli med på guidet fjordtur med MS Bris
lørdag
10:00

Bli med på guidet fjordtur med MS Bris

Fortellinger om Oslofjorden over og under vann. Spennende formidling fra marinbiolog om havet vårt. Familievennlig fjordcruise!