Søk i Aktiv i Oslo

Kambrium – da mangfoldet av liv skjøt fart hovedbilde

Kambrium – da mangfoldet av liv skjøt fart

Psiloceras planorbis - Foto: Cobalt123 / Flickr.com Nye fantastiske fossiler fra Kina forteller om spektakulære livsformer i urhavet for nesten 540 millioner år siden.

Jorda ble dannet for ca. 4,6 milliarder år siden. Planeten var ganske livløs lenge, men forskere har funnet fossile bakterier som er opp mot 3,5 mrd. år. Det skulle likevel gå ytterligere et par milliarder år før flercellet liv oppstod, i form av marine alger.

For rundt 600 millioner år siden opplevde jorda flere dramatiske istider. Var det disse istidene som la grunnlaget for utviklingsmessige hopp? Fossiler vi finner fra tiden etter viser i hvert fall et utrolig mangfold. De merkeligste dyrene utviklet seg, men svært få av disse overlevde lenge, og de har omtrent ingen nålevende slektninger.

Hva var det som skjedde i kambrium (tidsperioden som startet for 542 mill år siden)? Hvordan så dyrelivet i havet ut? Hvem spiste hvem, og hvor finner vi fossiler fra denne evolusjonsmessige ”eksplosjonen”, som den er blitt kalt?

Professor Hans Arne Nakrem, NHM, vil legge fram funn som belyser hvordan livet på jorda skjøt fart. Spesielt er det nye fossilfunn fra Kina som har gitt oss ny kunnskap rundt dette.

Tid og sted: 26. feb. 2012 13:00, Auditoriet, Zoologisk museum

Relaterte saker

Eventbilde: Kurs i street food
onsdag
17:00

Kurs i street food

Et deltagende kokkekurs hvor du både lærer å lage rettene, samt prinsipper om den voksende street food-trenden.

Eventbilde: Opplev Vigelandsparken med guide!
onsdag
18:00

Opplev Vigelandsparken med guide!

Vel verdt et besøk, selv om man har vært der mange ganger før, for med en guide som forteller om både kjente og ukjente sider ved kunstnerens liv og arbeider, får man en helt annen opplevelse av det hele.

Eventbilde: Guidet ølsmaking
lørdag
17:30

Guidet ølsmaking

Lær om historie, hvordan øl lages og forskjellige øltyper, i tillegg til råvarer og servering. Det er sosialt, uhøytidelig og morsomt, og passer for alle.