Søk i Aktiv i Oslo

Kambrium – da mangfoldet av liv skjøt fart hovedbilde

Kambrium – da mangfoldet av liv skjøt fart

Psiloceras planorbis - Foto: Cobalt123 / Flickr.com Nye fantastiske fossiler fra Kina forteller om spektakulære livsformer i urhavet for nesten 540 millioner år siden.

Jorda ble dannet for ca. 4,6 milliarder år siden. Planeten var ganske livløs lenge, men forskere har funnet fossile bakterier som er opp mot 3,5 mrd. år. Det skulle likevel gå ytterligere et par milliarder år før flercellet liv oppstod, i form av marine alger.

For rundt 600 millioner år siden opplevde jorda flere dramatiske istider. Var det disse istidene som la grunnlaget for utviklingsmessige hopp? Fossiler vi finner fra tiden etter viser i hvert fall et utrolig mangfold. De merkeligste dyrene utviklet seg, men svært få av disse overlevde lenge, og de har omtrent ingen nålevende slektninger.

Hva var det som skjedde i kambrium (tidsperioden som startet for 542 mill år siden)? Hvordan så dyrelivet i havet ut? Hvem spiste hvem, og hvor finner vi fossiler fra denne evolusjonsmessige ”eksplosjonen”, som den er blitt kalt?

Professor Hans Arne Nakrem, NHM, vil legge fram funn som belyser hvordan livet på jorda skjøt fart. Spesielt er det nye fossilfunn fra Kina som har gitt oss ny kunnskap rundt dette.

Tid og sted: 26. feb. 2012 13:00, Auditoriet, Zoologisk museum

Relaterte saker

Eventbilde: Historisk vandring med guide for private grupper eller firma
tirsdag
00:00

Historisk vandring med guide for private grupper eller firma

Bærums Verks historie strekker seg 400 år tilbake i tid. De tilbyr historisk vandring med guide som inkluderer vandring gjennom området og inngang til ovnsmuseet.

Eventbilde: Babyomvisning på Norsk Maritimt Museum
onsdag
13:00

Babyomvisning på Norsk Maritimt Museum

Omvisningene er lagt til rette for fedre og mødre i permisjon som ønsker kulturelt påfyll. Babyene er med å bestemme tempoet.

Eventbilde: Pizzakurs på Kulinarisk Akademi
fredag
17:00

Pizzakurs på Kulinarisk Akademi

God pizza handler om den perfekte deigen, riktig teknikk og gode råvarer. Kokkene på Kulinarisk Akademi lærer deg hvordan du kan lage den optimale pizzaen.