Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Invitasjon til markering av GDAMS: hovedbilde
torsdag 
16:30

Invitasjon til markering av GDAMS:

ntso

Hva slags forsvar vil vi egentlig ha?
Fredshuset, 7. april kl 1630

Til tross for stadig økte forsvarsbevilgninger går forsvarsevnen vår ned: I Norge bevilges milliarder til nye kampfly beregnet på angrepskrig samtidig som det norske forsvaret knapt nok er i stand til å forsvare én bydel i Oslo. Er vi virkelig tjent med denne utviklingen? Finnes det ikke noe bedre å bruke milliardene på, gitt de utfordringene vi står overfor i verden i dag? Siden 2011 har GDAMS (Global Day of Action on Military Spendings) blitt markert årlig over hele verden samtidig som de nyeste tallene på verdens militære forbruk blit kunngjort av SIPRI. I år vil Dr. Sam Perlo-Freeman fra SIPRI presentere de nyeste tallene på Fredshuset, og Norges Fredsråd og Norges Fredslag inviterer i den anledning til markering av GDAMS på Fredshuset. Velkommen!

Program:
1630: Presentasjon av verdens militære forbruk 2015 ved Dr. Sam Perlo-Freeman (SIPRI)
1700: Paneldebatt med Sverre Kvalvik (Forsvarets Forskningsinstitutt), Cathrine Sandnes (Tankesmien Manifest) og Dr. Sam Perlo-Freeman (SIPRI). Moderator: Ingeborg Breines (International Peace Bureau).

Arrangementet vil foregå på norsk. Gratis adgang og enkel servering.

Verdens militære utgifter går stadig oppover. Gitt de utfordringene verden står overfor i dag i form av klimaendringer, flyktningekrise og fattigdom, er det nærliggende å stille spørsmålet om militær opprustning er den rette bruken av skattebetalernes penger? Likevel har vi globalt lenge sett en tendens til å prioritere dyrt, nytt og fancy militært materiell, en tankegang som også gjenspeiles i våre egne F-35 planer. Det råder en oppfatning om at forsvarsevnen er proporsjonal med prislappen på utstyret, og det foreligger ingen interesse av å teste ut lavkostnadsdoktriner i verdens militærmaskinerier. Men kjøpeiveren kommer til en høy pris, og de enorme investeringer i dyrt og moderne krigsmateriell går på bekostning av forsvarets menneskelige ressurser. Det norske forsvaret har gått fra et personintensivt til et kapitalintensivt forsvar de siste par tiårene, og i stedet for soldater satser vi stort på dyrt utstyr som vi verken har kunnskap eller råd til å betjene. Resultatet er et militærvesen mer innrettet mot angrep enn forsvar, mer formet av NATOs ønsker enn reelle norske sikkerhetsbehov. Er det virkelig et slikt forsvar vi vil ha?

Relaterte saker

Eventbilde: Omvisning: Sagenevandring
søndag
14:00

Omvisning: Sagenevandring

Sagenevandringen “To fabrikker – tusen liv” gir deg kunnskap om hverdagsliv, fabrikker og arbeidsliv og et innblikk i et unikt industriområde. Omvisning hver lørdag og søndag kl.12 og 14.

Eventbilde: Skape(t) – skeiv kunsthistorie
lørdag
14:00

Skape(t) – skeiv kunsthistorie

Undergrunnsstemmer og frigjøringskamp i skeiv kunsthistorie. Få et innblikk i historien fra dem som selv har opplevd den.

Eventbilde: OsLove – byhistorie for begynnere
søndag

OsLove – byhistorie for begynnere

OsLove – byhistorie for begynnere- Få med deg historien bak dagens mangfoldige storby via app.