Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Akerselva gjennom Inger Munchs kameralinse hovedbilde
torsdag 
19:00

Akerselva gjennom Inger Munchs kameralinse

ntso

Fotoutstilling:

Akerselva gjennom Inger Munchs kameralinse

I 1932 kom det ut ei vakker fotobok på forlaget N.W.Damm & Sønn. Tittelen på boka var «Akerselven – utarbeidet og fotografert av Inger Munch». I forordet står det: «Sommeren 1929 foreslo min bror, Edvard Munch, mig at jeg skulde fotografere våre gamle boliger på Grünerløkken. Jeg gjorde så og drog også op til Brekke og Kjelsås gård hvor vi bodde somrene 1875 og 76. Så fik jeg den idé å ta billeder langs hele Akerselven, fra dens begynnelse ved Oset i Maridalen og til dens utløp i Bjørviken. Da min bror tilbragte sine tidligste ungdomsår i Fossveien 7, er en del av hans første malerier fra utsikten og omegn der tatt med.»

Da boka var ferdig roste Edvard Munch sin søster for å ha fullført og gitt ut bok. I ett av de mange hundre brevene som finnes bevart mellom søsknene, skryter han av boka:
“Kjære Inger
Tak for Akerselven – Den ser jo udmærket pen ut – Gratulerer med den og med succesen
Jeg tænker nok Du får solgt mange exemplarer – Men hovedsaken er at den er blit så vellykket og interesant – Nu må Du jo kunne ha det roligt i Din vakre leilighed
Din hengivne
Edvard Munch”

Inger Munch døde i 1952, og hadde da testamentert sine negativer til Oslo Bymuseum. Slik kunne dokumentasjonsarbeidet hennes leve videre. Stadig har museets publikasjoner vært beriket med hennes fotografier, men det er første gang museet lager en fotoutstilling fra hennes Akerselv-bok. Det er en stor glede for Arbeidermuseet å gjøre flere av hennes vakre fotografier tilgjengelig for et stort publikum.

Inger Munch (født 1868) var fem år yngre enn sin bror Edvard. Edvard malte ved flere anledninger sin søster, og ett av dem regnes blant Edvard Munchs første monumentalportretter i helfigur; Inger i svart og fiolett, malt i 1892.

Sitater fra Edvard Munchs tekster. Digitalt arkiv, publisert av Munch-museet. Klikk her >>


Arbeidermuseet, Sagveien 28
0459/Oslo

Relaterte saker

Eventbilde: Sauna session på SALT i påskeferien
lørdag
00:00

Sauna session på SALT i påskeferien

På SALT har de seks saunaer plassert på kaikanten ved Oslofjorden vis a vis Operaen og Sørenga. Enkelte dager har de også konserter og eventer i badstuen.

Eventbilde: Påskeprogrammet på SNØ 2023
lørdag
10:00

Påskeprogrammet på SNØ 2023

På SNØ vil det være aktiviteter for både barn og vokse. Og ikke minst – det blir endelig mulighet til å prøve aking på SNØ!

Eventbilde: Påskeferien på Naturhistorisk museum
lørdag
10:00

Påskeferien på Naturhistorisk museum

Opplev Norges største naturhistoriske museum i ferien. Med utstillinger om alt fra livets utvikling, verdens dyr og klimaendringer har museet noe for hele familien.