Søk i Aktiv i Oslo

Gruveturer og gruvebesøk

Gruver er spennende steder

Nedenfor finner du informasjon om gruver du kan besøke i hele Norge.

Liker du deg under jorden? Se også vår side om grotting. I motsetning til gruver er grotter ikke lagd av mennesker men begge deler byr på morsomme besøk.

Gruvedrift i Norge

Alle gruvene du kan besøke har også en spennende historie og tillegg til en spennende opplevelse gir et gruvebesøk deg innsikt i gruvedrift og gruvehistorie i Norge. Gruvehistorie er også industrihistorie i Norge og i forbindelse med gruver var det ofte tog, og i en del av av de gruvene du kan besøke er det restaurerte togbaner.

Se også våre sider om historie og siden om museumsjernbaner og jernbanemuseer.

Nedenfor finner du de fleste gruver i Norge som har organisert besøk for publikum. Flere av gruvene har også et gruvemuseum, i disse museene kan du lære om gruvearbeiderenes hverdag, og gruvesamfunnet, om geologi, ingeniørkunst og mye mer.

Se også vår omfattende oversikt over museer i hele Norge

Vær forsiktig hvis du utforsker gruver på egenhånd.
Det finnes selsagt mange flere gruver av alle typer enn de som er på overskten nedefor. Husk imidlertid at besøk i gruver som ikke er tilrettelagte kan være risikabelt og i noen tilfeller ulovlig.

Gruver i Nordmarka

Det har vært en god del gruvedrift i marka. På Grua helt nord i Nordmarka finner du Hadeland Bergverksmuseum. Der kan du besøke gruvene med guide. Det finnes også andre gruver i marka som du kan ta en titt på det er Sogn gruver fra 1540 som ligger like ved Sognsvannstasjon og Gaustad gruve og Vettakollen gruve.
Les mer om Nordmarka og gruvehistorien der