Søk i Aktiv i Oslo

Ballongflyging er en spennende luftsport

Det er ikke mange som driver med ballongflyging i Norge. I Norge er det 10-12 flyvedyktige ballonger og rundt 50 utøvere av sporten.

Du må ha ballongførerbevis  for å fly ballong. Det er Norges Luftsportforbund som utsteder beviset. Kravene er minimum 16 timer ballongflyging med instruktør pluss teori. Du trenger blant annet kunnskap om meterologi, aerostatikk og bestemmelser for sivil luftfart.

Det er få muligheter for å få være med på en ballongtur i Norge uten å være medlem i en ballongklubb. Det er svært få, og noen som selger turer, siden forsikringspremien dersom du har med passasjerer er svært høy.  Er du interessert kan du jo melde deg inn i en ballongklubb.

Fakta om ballongflyging

Det er varm luft, som får en ballongen til å stige. Under ballongen henger en butanbrenner som varmer opp luften inni ballongen. Den første gangen et større publikum fikk se en varmluftsballong var i Paris i 1782. Den gangen steg en ballong til værs med en sau, en and og en hane ombord. Varmluftsballongen svevet hele tre kilometer.

I Norge lettet den første varmluftballongen fra Kontrasjæret ved Akershus festning i 1920. Det var en stor begivenhet da ballongen med navnet «Norge» svevet av sted.

Dersom du vil fly ballong i Norge du være medlem av ballongklubben Frisk Bris, det er kun denne ballongklubben som er tilknyttet Norges Luftsportforbund. Dersom du ønsker å være medlem i en lokal klubb kommer et slikt medlemsskap i tillegg.

Kontaktinformasjon finnes under Frisk Bris, Norges Luftsportforbund og lokale ballongklubber finner du nedenfor.

Relaterte sider