Søk i Aktiv i Oslo

Om klassisk ballett

Lær teknikker og posisjoner innen klassisk ballettLitt om danseteknikken i klassisk ballett

Aktiv I Oslo gir deg en rask gjennomgang av den klassiske ballettens mest karakteristiske teknikker. Har du tenkt å bli ballettdanser er det mange ting du må lære deg gjennom hard trening. Føttene dine skal peke utover, og du må ha løse og ledige hofteledd som kan rotere lett. Dessuten må du lære deg alle posisjonene og skaffe deg en vakker og avbalansert holdning. Du kan lese dette, og alt annet du vil på Aktiv I Oslo, men så må du slutte med dette Internett-tullet og sette i gang å trene.

Noe av det folk først legger merke til når de ser en ballettklasse, er at ballettdanserne står med føttene pekende utover. Dette gjør de fordi det gir større bevegelsesfrihet. Danseren strekker ofte bena og tærne i bevegelsene. Det er lettest når føttene peker utover. Dette har også å gjøre med hvordan hofteleddet fungerer. Du kan strekke benet lengst om du roterer det utover fra hoften. Ved å stå på denne måten, kan danseren flytte seg like lett til siden som forover og bakover. En danser må ofte også skifte om på benas posisjon, fra å ha høyre fot foran, til å ha venstre fot foran. Dette gjøres ved et lite hopp som kalles “changement” på fransk. Det skiftet kan også lettere gjøres når føttene peker utover.
Iherdig trening må til

Denne måten å stå på er kanskje noe av det aller mest karakteristiske ved ballett, den er i stor grad slik fordi det er praktisk, men det har også med det estetiske å gjøre. På engelsk kalles utovervendingen for “turnout”. Rotasjonen skal starte i hofteleddet, ikke i knærne eller anklene. Denne rotasjonen i hofteleddet er noe ballettdansere trener opp fra de er barn. Veldig få mennesker klarer å få føttene til å peke hver sin vei med den riktige rotasjonen i hofteleddet, uten trening fra barnsben av. Mangler du treningen er det ikke sikkert du klarer å stå en gang når du prøver å få føttene ut i denne posisjonen, men begynner å helle forover og bakover.
På tåspissene

Ballettdansere bruker to forskjellige typer sko, vanlige ballettsko og tåspiss-sko. Kvinnelige ballettdansere danser noen ganger på tåspissene. De danser virkelig på den ytterste spissen av tærne. For å få støtte til dette, bruker de spesielle tåspiss-sko. Om ballettsko, og annet som har med balletteknikk og gjøre fro deg som vil danse ballettÅ danse på tærne kalles for “en pointe” på fransk. Når danseren danser på tærne ser hun ekstra lett og svevende ut og linjene i bena blir lengre. Får å klare å danse på tærne bruker danserinnen sko som er fóret i tuppen slik at tærne får støtte når de skal bære hele vekten av kroppen. Du må trene i mange år for å bli sterk nok i anklene og få god nok balanse til å mestre dette. Barn i Norge begynner sjelden å danse på tåspissene før de er tolv år.
Venstre og høyresko er like

Vanlige ballettsko har veldig tynne såler, og de har ikke hæler. Det er ingen forskjell på høyre og venstre sko, når det gjelder ballettsko. De er like, når de blir kjøpt, men etter hvert blir det høyre- og venstresko gjennom bruk. Høyre- og venstresko i det store og hele er faktisk en ganske ny oppfinnelse. Skomakerne begynte ikke med det før på slutten av 1800-tallet. Ballettsko forble imidlertid slik de alltid hadde vært.
Posisjoner

I balletten er det nummererte posisjoner både for armer og ben. Armposisjonenes navn varerier litt fra skole til skole, eller retning om du vil, innen balletten. Benas posisjoner er det imidlertid enighet om, de har vært de samme i mange hundre år.

Nedenfor ser du posisjonene for bena.
( O = hælene og —- = resten av foten)

Første posisjon:
—-o o—-
Andre posison:
—-o o—-
Tredje posisjon:

o—-
—-o
Fjerde posisjon:
o—-

—-o
Femte posisjon:

o—-

—-o

 

Første posisjon
Hælene sammen og tærne pekende rett ut til siden

Andre posisjon
Hælene peker fortsatt mot hverandre, men de er ikke inntil hverandre. Det er cirka en fotlengdes avstand mellom hælene, som står på vannrett linje, Tærne peker rett ut til siden.

Tredje posisjon
I tredje posisjon har du den ene foten foran den andre. Føttene er inntil hverandre og overlapper hverandre delvis. Tærne peker fortsatt ut til hver sin side.

Fjerde posisjon
Denne er i utgangspunktet den samme som for tredje, men nå er det avstand mellom føttene. Den ene er foran den andre.

Femte posisjon
Den samme som tredje, bortsett fra at nå overlapper føttene hverandre helt.

Dette er det viktigste, men også her kan det variere litt. Noen skoler har ikke så stram femteposisjon som beskrevet over. Husk at hvis du er nybegynner, må du aldri tvinge bena dine inn i femte posisjon. Fjerde posisjonen som er beskrevet over, er en såkalt lukket fjerde. Dansere skiller mellom lukket og åpen fjerdeposisjon.
Holdning i ballett

“Placement” – Rett som en strek og lett som en fjær på en gang
Holdningen din er veldig viktig. Det er det som på fransk kalles “placement”. Det dreier seg om hvordan du plasserer kroppen din. En ballettdanser lærer å stå rett opp, med hoftene rett. Skuldrene skal være åpne og samtidig avslappet og skal Pas des deux – ballett for to – ballett er en krevende dans som stiller høye krev til teknikk og presisjonvære sentrert over hoftene. Ryggen skal være rett og vekten skal være likt fordelt på begge bena. Du skal ikke stå i stram givakt som en soldat, men rett og samtidig avslappet. Som om du hadde en tråd gjennom hodet. Når du danser, skal du prøve å opprettholde denne posituren, selv når du gjør ting som bringer deg ut av den.

Årevis med trening

Å bli en god amatørdanser tar 6-8 år. Skal du bli profesjonell ballettdanser, kan du legge på 2-4 år til. Dette gir deg kanskje en ide om hvor mye trening som ligger bak, neste gang du ser noen som danser klassisk ballett på en scene. Nå som du vet hvor lang tid det tar, så er det bare å sette i gang med å trene, som sagt. Pensjonsalderen kommer nemlig tidlig innen balletten. I begynnelsen av tredve-årene må de fleste gi seg som profesjonelle dansere. Så hvis du er så gammel at du klarer å lese dette, betyr det at du ikke har særlig god tid, om du ikke er i god gang allerede da?

“Merde”

Det er det du skal si når du ønsker en ballettdanser lykke til på scenen. Det er som å si “Break a leg” til en skuespiller. “Merde” er et fransk ord, som alt annet innen ballett og det er ikke så pent. Det betyr dritt og brukes i vanlig fransk på samme måte som vi bruker f..n. Så du får reservere det til de store anledningene.