Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Julebordets historie med Ølakademiet hovedbilde
fredag 
Ølakademiet

Julebordets historie med Ølakademiet

Jørn Tore Persen og Ølakademiet har i mange år vært en arrangør av annerledes julebord. Men vet du den egentlig bakgrunnen for at vi sverger til denne tradisjonen?

Visste du at…

Julebordtradisjonen her til lands går tilbake til middelalderen, da det var vanlig å la maten stå fremme i julen. Det skulle bugne av mat og levende lys, slik at fattige og omstreifere kunne forsyne seg. Tradisjonen var også en gest til familiens døde som man trodde kom på besøk denne natten.

I moderne tid har imidlertid julebordet fått et noe annet innhold.

Å drikke Jol

Julebordet skal ha god mat og drikke og hvem kan best svare på spørsmål om juleølets historie? jo Ølakademiet.

Her treffer vi salg- og markedssjef Jørn Tore Persen som kan fortelle at juleølet første gang ble nevnt i den norrøne kilden Haraldskvedet fra slutten av 800-tallet: «Ute på havet vil kongen drikke jol og ta opp Freys lek».

Øldrikkingen sto sentralt også i Håvamål fra 1200-tallet, med egne vedtekter for drikking i henhold til drikkegilder. Til å begynne med var jol en hedensk fest som ble feiret over hele Europa, men etter hvert ble feiringen en del av kristendommen, der det å drikke jol ble et viktig redskap i kristningen av Norge.

Olav Tryggvason gjorde slutt på blot og drikkeoffer og videreførte juleøltradisjonen gjennom Gulatingsloven. Her skulle ølet signes julenatt av både husbonde og husfrue “til takk frå Krist og Sankta Maria, til godt år og fred”.

Julen skulle drikkes og var det ikke minst to slagsmål pr. liter hjemmebrygget øl, var det ikke særlig til øl. Sovnet man var det et sikkert bevis på at ølet ikke var sterkt nok.

Et annerledes julebord

Tilbyr Ølakademiet julebord i år?
– Å ja, klart vi kan sier Persen. I vår ølkjeller midt på Grünerløkka i Oslo kjøres det i hele november og desember juleølsmakinger og andre ølkurs for grupper, forteler han.

Bestselgeren er smaksplanken med juleinspirerte snacks som man får prøve i kombinasjon med det gode juleølet. De booker ofte restaurant for gruppene, slik at de får en helaften som julebordet skal være.

Om man derimot har lokalet selv og trenger underholdning til julebordet, kan Ølakademiet bistå med juleølsmakinger eller ølkurs gjennom entusiasme, historiefortelling og humor.

Her får man lære mer om Gulatingsloven og juleøl i moderne tid. Gulatingsloven var ikke nådig mot den som nektet å brygge øl til jul, han risikerte landsforvisning! Man så nemlig all grunn til å feire at det igjen gikk mot lysere tider, og det gjorde man til gangs…
– I år har Ølakademiet flere nye julebord-aktiviteter og pakker som vi håper vil skape begeistring og glede sier Persen.

Og som om det ikke er nok; ja husk også å få med den perfekte julegaven, en ølsmaking eller et øl og matkurs fra Ølakademiet avslutter Persen, før han går i gang med testingen av årets juleøl!

Arrangere julebord? Se Ølakademiet sitt julebordstilbud!
Jakter du den perfekte julegaven? Ølakademiet har gode julegavetips!

 

Foto øverst: Anna Kaminska

Foto nederst: Frode Henriksen

Relaterte saker

Eventbilde: Dansens Dager 2024
fredag
12:00

Dansens Dager 2024

Opplev dans over hele Oslo. Alle som ønsker er velkommen – både på dansegulvet eller som publikummere. Alle arrangementer er gratis.

Eventbilde: Matfestival 2024 på Hvalstrand Bad
fredag
16:30

Matfestival 2024 på Hvalstrand Bad

Ta med venner og familie til en smakfull helg ved sjøen.

Eventbilde: Øl og whisky-smaking – det blir perfeksjon!
fredag
17:30

Øl og whisky-smaking – det blir perfeksjon!

Bli med på en smaking hvor man kombinerer korn med korn. Øl og whisky har ikke veldig ulike ingredienser, men smak og aroma er derimot langt fra hverandre.