Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Yom Ha’atzmaut hovedbilde
torsdag 

Yom Ha’atzmaut

Israels nasjonaldag - Yom Ha'atzmaut
Foto: Jeremy Price / Flickr.com

Yom Ha’atzmaut

Israels nasjonaldag – Yom Ha’atzmaut

I følge vår kalender ble staten Israel erklært som selvstendig stat 14. mai 1948. I følge jødisk tidsreging skjedde dette på datoen 5 Iyyar. Siden den jødiske kalenderen er temmelig forskjellig fra vår, flytter Israels nasjonaldag seg mye i forhold til vår kalender.

Yom Ha’atzmaut feirer den israelske uavhengighetserklæringen i 1948. Det var David Ben-Gurion som avgav erklæringene i Tel Aviv.

Hvert år blir det holdt en offisiell seremoni Herzl-berget om kvelden på den dagen Yom Ha’atzmaut. De jødiske dagene begynner ved solnedgang, slik at kvelden er starten på dagene.

Under denne seremonien taler representanter fra Israels parlament Knesset. Soldater som bærer det israleske flagget marsjerer og i et fastlagt mønster. Soldatene danne figurer som et viktige for Israel. De lager en Davidstjerne, en menorá og et tall som står for Israels alder. 12 lysfyr, som symboliserer Israels 12 stammer blir tent av 12 utvalgte Israelere. De tolv som får tenne hver sin flamme er mennesker som har utmerket seg på forskjellig områder i året som gikk. Det deles også ut en hederspris, Israleprisen til en borger som har utmerket seg spesielt.

Folk flest pynter gjerne hus og bilar med israelske flagg. Det er vanlig med grillfester andre arrangementer utendørs.

Dagen feires i Israelske samfunn over hele verden. Dagen blir også markert i Oslo.

Jom Ha’Zikaron- Israels minnedag for dem som har mistet livet i kamper for Israel feires alltid dagen før Yom Ha’atzmaut.

Oversikt over når Yom Ha’atzmaut- Israels nasjonaldag feires i årene fremover.

Relaterte saker

Eventbilde: Grand Moments – Bryllupsmesse
søndag
11:00

Grand Moments – Bryllupsmesse

Suksessen gjentas på Grand Hotel – velkommen til en søndag fylt med eksklusive utstillere, motevisninger, Afternoon Tea og masse ny inspirasjon i flotte omgivelser.

Eventbilde: Dyrepasser for en dag – høstferien 2023
mandag
08:30

Dyrepasser for en dag – høstferien 2023

Et halvdagskurs som settes opp i skoleferier. Barna får være med på morgenforing, rengjøring og stell av ulike husdyr, samt lære hvorfor ulike raser trenger ulikt stell og har forskjellige behov.

Eventbilde: Juleølpremieren 2023 – En ny festival i Oslo!
torsdag
19:00

Juleølpremieren 2023 – En ny festival i Oslo!

Juleølpremieren er en merkedag for lanseringen av alt juleøl i Norge. Her får du smake på en rekke gode brygg før de kommer i butikker og på Vinmonopolet.