Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Utsikter. Norge sett fra veien 1733–2020 hovedbilde
torsdag 

Utsikter. Norge sett fra veien 1733–2020

Steilneset. Arkitekt: Peter Zumthor. Foto: Bjarne Riesto.

Utstillingen sporer forbindelser mellom dagens natur- og landskapsforståelse og tidligere tiders fremstillinger av Norge, slik landet og landskapet fortonet seg for de reisende langs veiene.

Storslåtte utsikter ble dokumentert da Christian VI, konge av Danmark og Norge, i 1733 inspiserte sitt territorium. Siden har fotografer, malere og turister skildret Norges veier, stup og tinder. Nasjonale turistvegers arkitektur- og kunstprosjekter er vår tids bidrag til iscenesettelsen av norske utsikter, noe utstillingen tematiserer gjennom blant annet Carl-Viggo Hølmebakks modell av Vøringsfoss-prosjektet og Peter Zumthors modeller for et sinkgruvemuseum i Allmannajuvet, som vises i hovedpaviljongen. Bucher-salen fungerer som et arkivrom for serier av historiske kart, fotografier, tablåer og tegninger.

Utstillingen er et samarbeid mellom Nasjonalmuseet, Nasjonale turistveger ved Statens vegvesen og forskningsprosjektet ”Roads, Routes and Landscapes” (som igjen er et samarbeid mellom Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo og Transportøkonomisk institutt).

Kuratorgruppe: Nina Berre, Nina Frang Høyum, Janike Kampevold Larsen og Knut Wold

Relaterte saker

Eventbilde: Buttonsverksted i Klimahuset
fredag

Buttonsverksted i Klimahuset

De har rigget til sommerverksted i Klimahusets amfi med buttonsmaskiner, gamle tidsskrifter fra museumsloftet, ferdigprintede klimabudskap, tegneutstyr og papir i mange ulike farger. Du bestemmer hvordan akkurat din button skal bli!