Søk i Aktiv i Oslo

St. Patrick’s day hovedbilde

St. Patrick’s day

St.patricksday-feiring-i-oslo

St. Patrick’s day 17. mars

Irene feirer St. Patrick’s day

St. Patrick´s day (17. mars) er irenes nasjonaldag, og de vet å feire!

17.mars er like hellig for irene som 17.mai er for oss nordmenn. Over hele verden blir St. Patricks day feiret av irer, stolte av sitt hjemland. Irene pleier å feire i Oslo også. Stemningen er god når de tropper opp i sentrum av Oslo for å feire. Små og store dukker opp for å feste og feire sin nasjonaldag. Det kryr av folk i grønne hatter og trekløveren var et gjennomgående symbol på de fleste klesplagg.

Her feirer du St.Patricksday i Oslo 2012

St. Patricks Day feires med irske fester, irsk musikk, irish stew og og irsk mørkt øl. Irer av alle slag over hele verden møtes, gjerne på irske puber og det arrangeres store parader.

Grønne klær og trekløver
Når du feirer St. Patricks Day er det viktig at du kler deg i grønt og kanskje med en litt oransje. Grønt og oransjer er symboler. Grønne trekløvere er også et symbol på dagen.

Irish Stew og Guinness er et must
På mange irske puber er irish stew den eneste retten som servers denne dagen. Irish stew er en lammegryte med poteter og grønnsaker. Til dette skal du selvsagt drikke Guinness som er et mørkt maltbrygg-
Du kan selvsagt også lage irish stew hjemme – her er oppskrift >>

En av verdens mest populære feiringer
St. Patricks Day feires stortstilt i mange byer over hele verden og særlig i USA. Mest kjent av alle markeringene er kanskje Saint Patricks Day Parade i New York. Der går verdens største St. Patricks Day parade av stablen med 150.000 deltagere og to millioner tilskuere. Paraden er også verdens eldste sivile festparade. Paraden har vært arrangert side 1762!

Mer om St. Pattrick’s Day

St. Patricks´s Day er både nasjonaldag i Iralnd og en religiøs høytid. St.Patrick er Irlands mest kjente helgen og forbindes med innføringen av kristendommen i Irland. St. Patrick minnes av mange kirkesamfunn og dagen ble offentlig festdag på 17-tallet. Feiringen har gradvis blitt mer sekulære og mindre kristen.

Hvem var St. Patrick?

Lite er kjent fra de første årene i St. Patricks liv. Han ble født i det fjerde århundret etter Kristus i en velstånde romersk-britsk familie. Han far og bestefar var begge geistlige, da han var 16 år ble Patrick kidnappet av irske røvere og brakt til Irland som slave. Mens han var i fangeskap fikk han en åpenbaring fra Gud om at han skulle rømme, flykte til kysten og gå ombord i et skip og returnere til Briatannia. Patrick gjorde akkurat som i drømmen. Vel hjemme igjen begynte Patrick på prestestudier. I 423 reiste han tilbake til Irland som biskop for å kristne Irland. I følge folkloren brukte han en trekløver for å forklare treenigheten. Han jobbet i 30 år med å kristne Irland og døde 17. mars 461. St. Patrick regnes som grunnleggeren av kristendommen i Irland.

Her kan du finne informasjon om St. Patrics Day i hele verden >>

Her feirer du St.Patricksday i Oslo 2012

St. Patricksday-parade i Oslo
– den årlige paraden går fra Jernbanetorge kl. 13.00 17. mars 2012.Kle deg opp i grønt å bli med i den festlige paraden.

St. Patrickday på Chateau Neuf
– på Det Norske Studentersamfundet feires St. Patricksday i BokCaféen 17. mars fra kl. 22.00. Her vil et begavet band spiller Irsk folkemusikk, det blir grønn stemning og godt drikke, alt i skytshelgenen St. Patricks ære.  Ta på deg noe grønt og oransje, eller bare ta med deg litt god, grønn stemning

St. Patrickday på The Dubliner
– den irske puben holder åpnet som vanlig og lover en festelig aften med livemusikk utover natten. The Dubliner ligger i Rådhusgata 28.


 

Relaterte saker

Eventbilde: Dyrepasser for en dag – sommerferien 2024
onsdag
12:30

Dyrepasser for en dag – sommerferien 2024

Barna får læring gjennom praktiske opplevelser og deltagelse, og det blir tid til lek og kos med dyrene.

Eventbilde: Farsdag
søndag
00:00

Farsdag

På farsdagen feirer vi fedrene våre. Les alt om farsdagen her.

Eventbilde: Skap en magisk morsdag – alle mødres dag!
søndag
22:00

Skap en magisk morsdag – alle mødres dag!

9. februar 2025 er det morsdag i Norge. Dagen er alltid andre søndag i februar. Les alt om morsdag og få gavetips til morsdagen.