Søk i Aktiv i Oslo

Sådagen hovedbilde

Sådagen

Sådagen er den 25. mai
Sådagen

25. mai er sådagen

Denne dagen var begynnelsen på såtiden nordpå i Norge. I Sør-Norge ble det sådd tidligere. Sådagen var også en katolsk festdag her landet som folk feiret men hadde glemt opprinnelsen til.

I våre dager kan sådagen feires med såing av frø ute og ikke minst med noen gode glass med vin. 25. mai er nemlig også minnedag for Urban den første, som er katolikkenes svar på vinguden Bacchus.

Såtider

Såing ble forbundet med bestemte dager. Noen steder startet det ved korsmesse 3. mai. At åkrene ble velsignet før såkornet ble lagt i jorda var viktig. Velsigning av åkrene var en hedensk skikk som holdt seg etter at Norge ble kristent. I Norge gikk prestene og menighetene rundt på åkrene og velsignet dem. Det var tre dager dette ble gjort og dagene ble kalt for gangdager. Det var gangdager 14. april, 25. april og 1. mai. Såingen kunne starte etter gangdagene.

Feiring av en glemt pave

25. mai var både en fest dag for såingen og til minne om en glemt pave ved navn Urban 1. Det er lite sikker viten om Urban, og legenden om han er lite troverdige. Det ble likevel bygget ganske mange Urban-kirker i Europa og 25. mai var en katolsk festdag frem til 1969.

Vinens skytehelgen

I Sør-Europa var det mer fart over feiringen av Uran siden han der ble regnet som vindyrkernes skythelgen. Urban overtok rollen til den romerske vinguden Bacchus.

Relaterte saker

Eventbilde: Sommersolverv
torsdag
23:00

Sommersolverv

Sommersolverv er årets lyseste og lengste dag.Sommersolverv er den lyseste og lengste dagen på den nordlige halvkule.

Eventbilde: Farsdag
søndag
00:00

Farsdag

På farsdagen feirer vi fedrene våre. Les alt om farsdagen her.

Eventbilde: Skap en magisk morsdag – alle mødres dag!
søndag
22:00

Skap en magisk morsdag – alle mødres dag!

9. februar 2025 er det morsdag i Norge. Dagen er alltid andre søndag i februar. Les alt om morsdag og få gavetips til morsdagen.