Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Refleks: Nasjonal identitet – stolthet og fordom hovedbilde
onsdag 
17:00
Historisk museum

Refleks: Nasjonal identitet – stolthet og fordom

På med finstasen og ut i gatene. Om noen uker samles hele nasjonen med vaiende flagg for å feire 17. mai. Hva består denne nasjonale stoltheten av, og hvordan har den endret seg over tid?

Illustrasjon til arrangement-serien Refleks på Historisk Museum

Velkommen til Refleks temakveld på Historisk museum. Arkeologiprofessor Dagfinn Skre møter historiker og forfatter Bodil Stenseth til samtale om utviklingen av nasjonal identitet i Norge. Samtalen ledes av Kristin Moksnes fra NRK-P2, og vil i ettertid bli sendt i programmet EKKO.

«Nasjonalisme» er et begrep mange strever med i dag. For noen er det et skjellsord som de forbinder med ytterliggående miljøer. Andre forbinder det med svulstig sjåvinisme, mens det for mange handler om å vise at man er stolt av landet sitt på 17. mai.

Arkeologiprofessor Dagfinn Skre vokste opp på 50- og 60-tallet, i en familie som i generasjoner hadde vært aktive og engasjerte i norskdomsrørsla.  For familien knyttet det seg stolthet og verdighet til nasjonen og dens helter, og vikingkonger som Harald Hårfagre og Håkon den Gode var viktige helter fra fortiden. Som arkeolog har Dagfinn Skre utviklet et helt annet forhold til fortidens helter.

Historiker Bodil Stenseth har skrevet om Lysakerkretsen, et miljø kunstnere og vitenskapsmenn rundt Fridtjof Nansen, som ville elte nordmenn sammen til en nasjonal identitet, og samtidig gjøre oss til en europeisk kulturnasjon. Lysakerkretsen prøvde å finne noen verdier som kunne forene øst og vest, by og land.

I vårt flerkulturelle samfunn, i globaliseringens tid, trenger vi fortsatt en felles identitet for å skape et godt samfunn? Og hvordan skal vi i dag forholde oss fortidens helter?

Være ute i god tid

Billettene ligger ute for salg på Ticketmaster. Våre første Refleks-kvelder ble utsolgt, og vi har også denne gangen et begrenset antall billetter. Vi anbefaler derfor å være tidlig ute med å kjøpe billetter.

 

Om Refleks:

Refleks er en ny temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom en av museets forskere og en profilert gjest.

Det kommende arrangementet er det siste før sommeren, men vi kommer tilbake med nye spennende temaer og gjester til høsten.

Relaterte saker

Eventbilde: Guidet vandring: I hjertet av Oslo
lørdag
14:00

Guidet vandring: I hjertet av Oslo

Denne vandringen inneholder høydepunktene fra Oslo sentrum, og du får høre historier om kjente fanger, konflikter og liv og røre i Kvadraturen. Turen går hver lørdag.

Eventbilde: Klesmarked x Oslo Street Food
søndag
11:00

Klesmarked x Oslo Street Food

Oslo Street Food avholder sitt aller første klesmarked! Her kan du gjøre et godt kleskupp samtidig som du tar vare på miljøet.

Eventbilde: Kreftforeningens Vitensenter – gratis inngang
søndag
12:00

Kreftforeningens Vitensenter – gratis inngang

Ulike underholdende aktiviteter for alle mellom 10 og 100 år. Gratis inngang 12.00-15.00 lørdag og søndag.