Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Refleks: Nasjonal identitet – stolthet og fordom hovedbilde
onsdag 
17:00
Historisk museum

Refleks: Nasjonal identitet – stolthet og fordom

På med finstasen og ut i gatene. Om noen uker samles hele nasjonen med vaiende flagg for å feire 17. mai. Hva består denne nasjonale stoltheten av, og hvordan har den endret seg over tid?

Illustrasjon til arrangement-serien Refleks på Historisk Museum

Velkommen til Refleks temakveld på Historisk museum. Arkeologiprofessor Dagfinn Skre møter historiker og forfatter Bodil Stenseth til samtale om utviklingen av nasjonal identitet i Norge. Samtalen ledes av Kristin Moksnes fra NRK-P2, og vil i ettertid bli sendt i programmet EKKO.

«Nasjonalisme» er et begrep mange strever med i dag. For noen er det et skjellsord som de forbinder med ytterliggående miljøer. Andre forbinder det med svulstig sjåvinisme, mens det for mange handler om å vise at man er stolt av landet sitt på 17. mai.

Arkeologiprofessor Dagfinn Skre vokste opp på 50- og 60-tallet, i en familie som i generasjoner hadde vært aktive og engasjerte i norskdomsrørsla.  For familien knyttet det seg stolthet og verdighet til nasjonen og dens helter, og vikingkonger som Harald Hårfagre og Håkon den Gode var viktige helter fra fortiden. Som arkeolog har Dagfinn Skre utviklet et helt annet forhold til fortidens helter.

Historiker Bodil Stenseth har skrevet om Lysakerkretsen, et miljø kunstnere og vitenskapsmenn rundt Fridtjof Nansen, som ville elte nordmenn sammen til en nasjonal identitet, og samtidig gjøre oss til en europeisk kulturnasjon. Lysakerkretsen prøvde å finne noen verdier som kunne forene øst og vest, by og land.

I vårt flerkulturelle samfunn, i globaliseringens tid, trenger vi fortsatt en felles identitet for å skape et godt samfunn? Og hvordan skal vi i dag forholde oss fortidens helter?

Være ute i god tid

Billettene ligger ute for salg på Ticketmaster. Våre første Refleks-kvelder ble utsolgt, og vi har også denne gangen et begrenset antall billetter. Vi anbefaler derfor å være tidlig ute med å kjøpe billetter.

 

Om Refleks:

Refleks er en ny temakveld-serie der samtidsaktuelle temaer settes i et historisk perspektiv. Konseptet er et samarbeid mellom Historisk museum og NRK P2. Her kan du få med deg spennende samtaler mellom en av museets forskere og en profilert gjest.

Det kommende arrangementet er det siste før sommeren, men vi kommer tilbake med nye spennende temaer og gjester til høsten.

Relaterte saker

Eventbilde: Sommeren på SNØ
mandag
00:00

Sommeren på SNØ

Lyst på en kombinasjon av sol og snø denne sommeren? SNØ tilbyr et spennende sommerprogram med gode tilbud for store og små!

Eventbilde: Krigens skjebner – på Akershus festning
tirsdag
19:00

Krigens skjebner – på Akershus festning

En vandreforestilling av og med Ross Kolby om syv skjebner under 2. verdenskrig på Akershus festning.

Eventbilde: Klesmarked x Oslo Street Food
søndag
12:00

Klesmarked x Oslo Street Food

Oslo Street Food inviterer til Oslos herligste marked! Her kan du kjøpe og selge brukt eller hjemmelaget nytt!