Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Pinocchio i egen drakt hovedbilde
fredag 

Pinocchio i egen drakt

pinnochio-27

Foto: Kim S. Falck-Jørgensen.

Det er humor, alvor, akrobatikk og sang. Det er sagmugg og sirkusmanesje, – ja, en teaterforestilling på et sirkus. Sommerteatret er en 41 år lang tradisjon som er elsket av barn og voksne. For første gang er det historien om Pinocchio som spilles i det blå teltet i hjertet av Frognerparken.

  Barna er veldig forventningsfulle før showet starter. De hvisker og tisker og drikker sirkusbrus. Under forestilling er det ikke mangel på kommentarer og tilrop til det som skjer på scenen. Et barnepublikum er engasjerte, ærlige og lever seg inn i historien. De er like delaktige som oss på scenen!

 Slik beskriver Vetle Bergan (22) stemningen før en forestilling i det blå teltet i Frognerparken. Han er gutten bak den lange nesen på scenen. Han spiller den levende dukken av tre som på godt og vondt oppdager verden for første gang. Pinocchio kjemper sin kamp i stykket, der han prøver å finne tilbake til sin elskede far.

– Barna heier på Pinocchio gjennom forestillingen. Det er ekstra fint og hjelper en å leve seg inn i rollen, forteller han.

 Lang tradisjon

For 41. gang er det 2. klasse ved Teaterhøgskolen under Kunsthøgskolen i Oslo som står bak barneforestillingen i det blå sirkusteltet midt i Frognerparken. Der er hele klassen tilstede på scenen representert i ulike roller. Årets teatergruppe som også går under navnet «Teater Glins» har ansatt Kristina Kjeldsberg som regissør for stykket. Hun har regissert stykket og oversatt Pinocchio av Martina Montelius fra svensk sammen med Jesper Halle.

 17. juni var premieren på teatret som skal gå nesten hver dag fram til 19. juli.

–  Før premieren var vi veldig spente. TV og aviser var tilstede. Premierer er alltid fylt av mye nerver, noe som gir forestillingen en ekstra boost av energi, sier Bergan.

Siden da har de fylt teltet nesten hver dag. Det er to forestillinger hver dag, unntatt mandager da det er spillefri.  I 1 time og 15 minutter kan man drømme seg bort i et scenografi, kostymer og en hjertevarmende historie.

– Vi har hatt mange barnehager og barnefamilier innom, forteller Bergan.

 De siste åtte ukene har de jobbet hardt med scener, musikk og sang, kostymer og scenografi. Men selve planleggingen av teatret begynte de å jobbe med for et og et halvt år siden. Å bruke sommeren på dette er spesielt for dem alle.

– Det er en veldig spennende og unik opplevelse for oss. Det er ikke ofte man får spille teater midt i Frognerparken en hel sommer, sier hovedpersonen selv.

 Livemusikk

 Det er første gang det er historien om Pinocchio som blir spilt under sommerteatret. Hvert år er det en ny forestilling med egne særtrekk. I år er det livemusikk under forestillingen, noe det ikke er hvert år.

– Forestillingen er full av musikk og sang, og komponist Petter Winther har selv skrevet og komponert musikken som han spiller live hver forestilling. All musikk finnes på en CD som kan kjøpes slik at barna kan gjenoppleve forestillingen hjemme, sier Bergan.

 I tillegg satses det sterkt på scenografi av scenograf Kristine Gjems, Solveig Holthe Bygdnes står bak kostymene. I tillegg er det hele magisk lyssatt av Kasper Skovli Botnen.

– Vår forestilling er spekket av humor, alvor, akrobatikk og sang. Vi har sagmugg og sirkusmanesje. Det er en teaterforestilling på et sirkus, forteller Bergan engasjert.

 En kjærlighetsfull versjon

Forestillingen om Pinocchio er andreklassingenes egne tolkning av historien om tredukken.

– Versjoner av Pinocchio kan ofte ha et sterkt moralsk budskap om å oppføre seg og tilpasse seg verdens lover og regler. I vår versjon er det fokus på kjærligheten og hva det vil si å være et menneske. Det er kjærligheten til hverandre som gjør oss til mennesker, sier Bergan.

 Bergan forteller at de gjør dette for å lære seg hvordan man driver en friteatergruppe på egenhånd, og fordi de synes det er viktig å ha et godt kulturtilbud for barnefamilier i Oslo om sommeren.

– Vi gleder oss over å kunne tilby en teateropplevelse for barn for en billig penge, sier han.

 – Så hvorfor bør folk komme for å se Pinocchio i Frognerparken?

– Dette er en varm og viktig fortelling om kjærlighet og om det å være menneske. I tillegg setter barna umåtelig stor pris på å få oppleve teater, noen for første gang. Barneteater kan gjøre stort inntrykk på både store og små, avslutter Bergan, som blir å se som Pinocchio i det blå teltet i Frognerparken store deler av sommeren.

 

 Barneteater i Frognerparken

Stykke: Pinocchio

Av hvem: 2. klasse ved Teaterhøgskolen under Kunsthøgskolen i Oslo

For hvem: Hele familien

Hvor: Frognerparken, ved Monolitten.

Pris: 100 kr per barn, og 150 per voksen.

 

Når: Hver dag klokken 11:00 og 13:00 hele juni, 12:00 og 15:00 frem til 19. juli.

OBS: Spillefri mandager. Følg også med på sommerteatret.no for ekstraforestillinger på kvelden.

 

Lengde på forestillingen: 1 time og 15 min.

Relaterte saker

Eventbilde: Babyomvisning på Norsk Maritimt Museum
onsdag
13:00

Babyomvisning på Norsk Maritimt Museum

Omvisningene er lagt til rette for fedre og mødre i permisjon som ønsker kulturelt påfyll. Babyene er med å bestemme tempoet.

Eventbilde: Besøk EKT Husdyrpark
torsdag
00:00

Besøk EKT Husdyrpark

Alle dager, hele året, kan du hilse på dyrene i Husdyrparken på EKT.

Eventbilde: Smaken av Oslo – glimt fra byens mathistorie
torsdag
00:00

Smaken av Oslo – glimt fra byens mathistorie

Mat er en sentral del av menneskelivet – og av byhistorien. I denne fotoutstillingen får du servert smakebiter fra Oslos mathistorie de siste 150 årene.