Søk i Aktiv i Oslo

Oslo International Rumi Festival 22. – 24. november hovedbilde

Oslo International Rumi Festival 22. – 24. november

ntso

RUMIFESTIVALEN 2013

Når Rumifestivalen er tilbake på Riksscenen 22-24 november i år, er det den syvende festivalen i rekken. Vi stiller som vanlig med et mangfoldig program bestående av sterke konserter, underholdende forestillinger og samtaler om og resitasjon av poesi og litteratur. På programmet til årets festival står blant annet syrisk jazz og poesi, israelsk fysisk teater, mongolsk strupesang, norsk og tadsjikisk folkemusikk og hele to urpremierer: Barn av Babel; en konsertforestilling for fire språk og Nordic Orient; en konsert hvor nyskapende skandinavisk musikk møter Rumis tidløse tekster.

Jeg er ikke kristen, jøde, zoroaster eller muslim.
Jeg er ikke fra øst eller vest, eller fra land eller sjø.
Ikke fra naturen eller himmelen.
Jeg er litt av alt og alt er litt av meg.

– Verdenspoeten Mawlana Jalal-al-din Rumi (1207 – 1273)

Huun-Huur-Tu (Tuva) har markert seg som et ensemble av fremragende musikere som spiller musikk som har tonet utover det mongolske fjelllandskapet gjennom tusener av år.
De er multiinstrumentalister og mestrer en perfeksjonert strupesang som gjør klangbildet både fascinerende og fengslende.

The Mystorin Theatre Group (Israel) vil fremføre den fysiske teaterforestillingen ”Dreams of Moses”.
Ensemblet er en av ti friteatergrupper i Israel som mottar statsstøtte, og har et særegent og sterkt fysisk teateruttrykk. De lager forestillinger som bygger på gamle, jødiske myter.

Maram al-Masri er en syrisk poet og er i dag regnet som en av de mest kjente kvinnelige stemmer fra Syria og også den mest spennende poeten i sin generasjon. Hennes arabiske poesi er oversatt til flere språk. På Rumifestivalen skal al-Masri opptre sammen med Shezar, et band med utøvere fra Syria, Norge og Frankrike. De har en original stil basert på orientalske rytmer sterkt inspirert av jazz.

Maram al-Masri møter du også i årets Bok-Hammam i samtale med Fredrik Wandrup om egen poesi og situasjonen i Syria.

I konsertforestillingen ”Nordic Orient”, har Rumifestivalen 2013 gleden av å by på en urpremiere. Vi får oppleve nykomponert musikk av Trygve Seim til tekster av Rumi. Ensemblet består av Trygve Seim (saksofon), Tora Augestad (vokal), Frode Haltli (trekkspill), Svante Henrysson (Cello) og Erling Kittelsen (resitasjon).

“Barn av Babel” er Rumifestivalens andre urpremiere, støttet av Språkåret 2013. Den norskproduserte forestillingen utforsker myten om Babels Tårn, og idéen om at ulike språk forvansker kommunikasjon. Er det mulig å finne det vakre i det fremmede? Gjennom å gjenkjenne det som er vårt, det som er felles? Fortelles på fransk, norsk, arabisk og engelsk. Med Chirine El Ansary (Egypt), Sarah Ramin Osmundsen, Torgrim Mellum Stene og musiker Morten Minothi Kristiansen.

Rumifestivalen har siden 2007 vært en internasjonal møteplass for musikk, scenekunst, og litteratur. Rumifestivalen er opptatt av å skape rom for utveksling mellom ulike fagfelt, mellom ulike tradisjoner og kulturer, mellom utøvere og pulikum. Rumifestivalen er inspirert av verdenspoeten Mawlana Jalal-al-din Rumi (1207 – 1273)
sin filosofi og poesi, og hans tanker om gjensidige møter og likeverdig utveksling.

Oslo International Rumi Festival er støttet av Norsk kulturråd, Fritt Ord, Oslo kommune, Enhet for Mangfold og Integrering, UD og Språkåret 2013.


Riksscenen, Trondheimsveien 2
0560 Oslo

Relaterte saker