Søk i Aktiv i Oslo

Norsk militær luftmakt 100 år hovedbilde

Norsk militær luftmakt 100 år

Norsk militær luftmakt 100 år

Luftforsvarets skolesenter Kjevik arrangerer flyshow lørdag 12. mai i anledningen – Norsk militær luftmakt 100 år.

I 2012 er det nøyaktig ett hundre år siden den første norske militære flyturen ble gjennomført. Flyet, som for anledningen hadde det passende navnet “START”, tok av fra Gannestadjordet på Borre 1. juni 1912. Piloten var premierløytnant Hans Fleicher Dons, som på denne turen for første gang gjennomførte en høyresving i luften. Dette var ikke bare starten på den militære flyvningen, men også starten på norsk flyhistorie.

I løpet av de hundre årene som har gått siden starten er den norske militære luftmaktshistorien en fortelling preget av pionerånd, pågangsmot og offervilje. Man har gått fra å fly én enkelt tur med ett enkelt fly, til å skape et begrep; Luftmakt, som innebærer alt fra soldaten på bakken, til piloten i kampflyet. Et begrep der ulike elementer i hele Forsvaret er gjensidig avhengig av hverandre for å gi størst mulig effekt.

Året 2012 vil derfor være et år der vi hyller den innsatsen som den enkelte har gitt for å komme dit vi er i dag. Et titalls arrangementer over hele landet vil i anledningen markere ett hundre år med norsk militær luftmakt.

– Dette er ikke for å feire oss selv, men å vise overfor befolkningen sider ved vår allsidige virksomhet, rett og slett hvem vi er og hva vi gjør. Stian Negaard Nilsen, prosjektleder for Norsk militær luftmakt 100 år.

Les mer om arrangementet på Forsvarets sider >>

Relaterte saker