Søk i Aktiv i Oslo

Litteratur på Blå hovedbilde

Litteratur på Blå

Litteratur på Blå

Til Orgelet – en samtale og konsert med Øyvind Rimbereid og Nils Henrik Assheim

Øyvind Rimbereid har gått til orgelet. I høstens nye diktsamling Orgelsjøen  skriver han om orgelmusikken, han går inn i orgelets mange rom, ut av orgelet igjen, til det historiske orgelet, orgelet som hegeliansk stat, og som avansert, mekanisk instrument.
 
Organist og komponist Nils Henrik Aasheim var den som gav Rimbereid oppdraget og ideen til orgeldiktene, og han har også fungert som orgelkonsulent gjennom skrivingen. Gjennom samtale og musikk skal de foreta et dypdykk i orgelets mange uutgrunnelige rom, gjennom dets kriker og kroker, pipeverk, belgverk og svellpedaler.
Der Aasheim sa at orgelet likner hele universet, er Rimbereid mer moderat og sier det likner på en hegeliansk stat. Hva orgelet egentlig klarer å romme av stemmer, historier og samfunnsystemer, skal de nærme seg gjennom diktene og konsert tirsdag 5. november på Blå.
Rimbereid har med seg orgeldikt, Aasheim har med seg et elektronisk orgel. De to har samarbeidet om poesi og musikk til konserten Orgelnatt som fremføres på Stavanger konserthus, og på Blå skal de fremføre en del av denne konserten.

Øyvind Rimbereid (f. 1966) har gjennom diktsamlingene Solaris Korrigert (2004), Herbarium(2008) og Jimmen (2011) etablert seg som en av de viktigste poetene i norsk samtid. Han er bosatt i Stavanger, og denne høsten er han i tillegg til utgivelsen av Orgelsjøen aktuell med oppsteningen av Solaris Korrigert på Den norske operaen.
Nils Henrik Aasheim (f.1960) er organist ved Stavanger konserthus. Han er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam, og er nominert til og har vunnet en rekke priser. Aasheim jobber ofte med teatralske og romlige elementer i samarbeid med andre kunstnere, blant annet i musikkstykket Orkan (2007), komponert til tekster av Sigbjørn Obstfelder.
Ordstyrer for kvelden er Litteratur på Blås Torunn Rasmussen. 
 
Tirsdag 5. november kl 19.00 på Blå. CC: 30,

Relaterte saker

Eventbilde: Barnas bokmøte: Eventyrlige dyr
lørdag
14:00

Barnas bokmøte: Eventyrlige dyr

Møt forfatter og biolog Hanna N. Støstad i museumsbiblioteket. Det blir høytlesning, mulighet til å stille spørsmål – og tegneverksted.

Eventbilde: Bok&Bolle: Mummitrollet og Lille My
lørdag
13:00

Bok&Bolle: Mummitrollet og Lille My

Kom og møt selveste Mummitrollet og Lille My! Som vanlig blir det høytlesning og boller til alle barn.

Eventbilde: Barnas bokmøte: Supervulkaner og digre dinosaurer
lørdag
14:00

Barnas bokmøte: Supervulkaner og digre dinosaurer

Bli med forfatter, Reidar Müller, og illustratør, Sigbjørn Lilleeng, tilbake til Norges fjerne og frodige forhistorie i dette bokmøtet i museumsbiblioteket.