Arrangementet er fullført.

Kvinner komponerer hovedbilde
torsdag 

Kvinner komponerer

cathrine 

Universitetets Symfoniorkester presenterer kvinnlige komponister som levde og virket i årene rundt 1913 i forbindelse med 100-årsjubileet for kvinners stemmerett. Dirigent: Cathrine Winnes Trevino, Solist: Ingrid Andsnes, Konfransier: Eva von Hanno

Hvordan påvirker historien oss?

Det at kvinner i Norge fikk stemmerett, gjorde noe med dem. Selvtilliten og motet økte på kanskje overraskende områder. Tidligere hadde kvinner kun syslet med musikk i hjemmene. Rundt 1913 endret kvinnens oppfatning seg grunnleggende rundt hva de kunne bidra med i samfunnet. Musikalske kvinner begynner å lage musikk for fremføring i det offentlige rom, symfoniske konserter. De reiser til utlandet for å få den beste undervisningen i komposisjon.
Hvor godt er denne historien kjent?

Dette er en overraskende ukjent del av historien. Hvem var disse kvinnene? Hvilken musikk skrev de? Hvordan levde de? Agathe Backe Grøndahl var Norges første betydelige kvinnelige komponist, og er kjent for enkelte musikkinteresserte. Vi trekker frem noe av hennes ukjente musikk, og vi viser frem tre mindre kjente komponister.
Musikken.

Denne konserten består av musikk du garantert ikke har hørt før. Ikke noe av repertoaret er innspilt, og musikken har knapt vært fremført tidligere. Vår dirigent Cathrine Winnes har ut av personlig interesse brukt mange timer i Nasjonalbiblioteket for å finne frem til verker av kveldens komponister. Verkene har stort sett kun vært i partiturform, slik at Universitetets Symfoniorkester har påtatt seg kostnadene med å få skrevet ut verkene i noter for de enkelte instrumenters stemmer. Vi er blitt kjent med verkene under våre øvelser, og kan med begeistring si at vi gleder oss til å fremføre denne musikken til et publikum. Musikken fortjener å bli hørt og kjent!
Kvinnenes historier.

Hva måtte disse kvinne ofre for sin karriere hundre år tilbake? Komponistene har alle ulike, spennende skjebner. Eva von Hanno vil være konferansier, og vil fortelle om alle de fire kvinnelige komponistene. Historiene de levde, har farget musikken vi fremfører, og man vil kunne høre musikken i et utvidet perspektiv.

Kveldens solist på klaver er Ingrid Andsnes, som kan sies å være vår tids fremste tolker av Signe Lunds klavermusikk.

Program:
Mon Schelderup – Marche de Fete
Agathe Ursula Backer Grøndal – Scherzo, Sommervise
Mon Schjelderup – Prelude til Vildanden
Hanna Marie Hansen – Halling
Signe Lund- Valse de Concert, Klaverkonsert

Sted:br />Karl Johans gate 47

Relaterte saker

Eventbilde: JERSEY BOYS på Chateau Neuf
torsdag

JERSEY BOYS på Chateau Neuf

Hold deg fast og rydd plass i kalenderen! Jersey Boys kommer til å ta Norge med storm og har Norgespremiere 27. januar 2022! «De hadde et særpreg, en attityd og et grep som ingen andre.» 

Eventbilde: Vidar Busk – SALT
torsdag
21:30

Vidar Busk – SALT

Det er snart 25 år siden sangeren og gitaristen Vidar Busk ble Norges mest omtalte og feirede bluesartist. Denne kvelden kan du oppleve ham og bandet på SALT.

Eventbilde: Tungtvann – Sentrum Scene
fredag
20:00

Tungtvann – Sentrum Scene

Blodtrimmet maskineri og sultne på mer er Tungtvann klare for å lage fest! Gamle sanger om igjen, så klart, men nå med en pondus de bare kunne drømme om da de ble laget.