Søk i Aktiv i Oslo

Kvinner komponerer hovedbilde

Kvinner komponerer

cathrine 

Universitetets Symfoniorkester presenterer kvinnlige komponister som levde og virket i årene rundt 1913 i forbindelse med 100-årsjubileet for kvinners stemmerett. Dirigent: Cathrine Winnes Trevino, Solist: Ingrid Andsnes, Konfransier: Eva von Hanno

Hvordan påvirker historien oss?

Det at kvinner i Norge fikk stemmerett, gjorde noe med dem. Selvtilliten og motet økte på kanskje overraskende områder. Tidligere hadde kvinner kun syslet med musikk i hjemmene. Rundt 1913 endret kvinnens oppfatning seg grunnleggende rundt hva de kunne bidra med i samfunnet. Musikalske kvinner begynner å lage musikk for fremføring i det offentlige rom, symfoniske konserter. De reiser til utlandet for å få den beste undervisningen i komposisjon.
Hvor godt er denne historien kjent?

Dette er en overraskende ukjent del av historien. Hvem var disse kvinnene? Hvilken musikk skrev de? Hvordan levde de? Agathe Backe Grøndahl var Norges første betydelige kvinnelige komponist, og er kjent for enkelte musikkinteresserte. Vi trekker frem noe av hennes ukjente musikk, og vi viser frem tre mindre kjente komponister.
Musikken.

Denne konserten består av musikk du garantert ikke har hørt før. Ikke noe av repertoaret er innspilt, og musikken har knapt vært fremført tidligere. Vår dirigent Cathrine Winnes har ut av personlig interesse brukt mange timer i Nasjonalbiblioteket for å finne frem til verker av kveldens komponister. Verkene har stort sett kun vært i partiturform, slik at Universitetets Symfoniorkester har påtatt seg kostnadene med å få skrevet ut verkene i noter for de enkelte instrumenters stemmer. Vi er blitt kjent med verkene under våre øvelser, og kan med begeistring si at vi gleder oss til å fremføre denne musikken til et publikum. Musikken fortjener å bli hørt og kjent!
Kvinnenes historier.

Hva måtte disse kvinne ofre for sin karriere hundre år tilbake? Komponistene har alle ulike, spennende skjebner. Eva von Hanno vil være konferansier, og vil fortelle om alle de fire kvinnelige komponistene. Historiene de levde, har farget musikken vi fremfører, og man vil kunne høre musikken i et utvidet perspektiv.

Kveldens solist på klaver er Ingrid Andsnes, som kan sies å være vår tids fremste tolker av Signe Lunds klavermusikk.

Program:
Mon Schelderup – Marche de Fete
Agathe Ursula Backer Grøndal – Scherzo, Sommervise
Mon Schjelderup – Prelude til Vildanden
Hanna Marie Hansen – Halling
Signe Lund- Valse de Concert, Klaverkonsert

Sted:br />Karl Johans gate 47

Relaterte saker

Eventbilde: Opplev Emma Steinbakken i Spektrum!
lørdag
18:30

Opplev Emma Steinbakken i Spektrum!

Norges nye superstjerne, Emma Steinbakken, til Oslo Spektrum!

Eventbilde: Bb Scene tilbyr stemningsfull jazzmusikk – midt på Karl Johan!
lørdag
21:30

Bb Scene tilbyr stemningsfull jazzmusikk – midt på Karl Johan!

Brødrene Bergh er et spisested og bar med en forkjærlighet for jazzmusikk og Italiensk pizza.

Eventbilde: Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival
fredag
19:00

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival arrangeres årlig over 10 dager i mars. Festivalens konserter holdes i hovedstadens kirker, med Oslo domkirke som hovedarena.