Søk i Aktiv i Oslo

Kulturkirken Jacob fargelegges av Messiaens mesterverk hovedbilde

Kulturkirken Jacob fargelegges av Messiaens mesterverk

 image002

Kulturkirken Jacob fargelegges av Messiaens mesterverk

Lørdag 10. august fremfører Håkon Austbø for første gang sitt forskningsprosjekt «Blikk i farger» som er en tolkning av komponistlegenden Olivier Messiaens fargeopplevelser. Dette blir en av flere store konsertopplevelser under årets Oslo kammermusikkfestival, som starter fredag.

Austbø har det siste året, sammen med videokunstneren Ricardo del Pozo, jobbet med å utforme en fargestemme til Messiaens verk. Under konserten i Kulturkirken Jacob vil de for første gang fremføre fargeleggingen av klaversyklusen Vingt Regards sur l’Enfant Jésus. Publikum vil få oppleve imaginære landskap tilsvarende Messiaens beskrivelser av hva han så for seg når han komponerte musikken. Bildene som vises er basert på naturfilmer som er kombinert med dataanimasjon. Det hele styres fra et elektronisk klaver som spilles av pianisten Sanae Yoshida.

Fargene styrte musikken
– I de årene jeg jobbet med Olivier Messiaen ble det etterhvert klart for meg hvor viktig hans synestesi var for ham. Fargeopplevelsene styrte hans utvikling som komponist og dikterte regelrett formen i mange av hans verk, sier Håkon Austbø.

Hele forrige studieår jobbet Austbø ved Norges musikkhøgskole med forskningsprosjektet som gikk ut på å skape levende og bevegelige fargestemmer til Messiaens musikk.
– Jeg ønsker nå vise publikum de fargene Messiaen så i sitt indre, som så tydelig er koblet opp mot harmonier og skalaer, sier Austbø.

For intervjumuligheter eller anmelderbilletter kontakt Kulturmeglerne ved Mona Bristøl, epost: mona.bristol@kulturmeglerne.no<mailto:mona.bristol@kulturmeglerne.no> eller telefon 902 04 958 eller Oslo Kammermusikkfestival ved Kristin Slørdahl, post@oslokammermusikkfestival.no<mailto:post@oslokammermusikkfestival.no> eller telefon 922 40 675

Innholdsrikt festivalprogram
Oslo kammermusikkfestival, som går av stabelen fra 9 til 17. august, avsluttes i år med en satelittkonsert den 3. september av pianistlegenden Vladimir Ashkenazy i samspill med sin sønn Dimitri og vår egen Ada Meinich som også blir å høre sammen med Faust Quartett tidligere i festivalen.

I løpet av festivalens ti dager vil det avholdes 30 konserter. Blant dem som skal opptre er den britiske bratsjisten og fiolinisten Lawrence Power som vil opptre i flere forskjellige konstellasjoner, blant annet i samspill med norske Truls Mørk, en av verdens fremste cellister. En annen spennende utenlandsk artist som gjester festivalen er den spanske cembalisten Diego Ares. Han har høstet stor internasjonal oppmerksomhet for sine innspillinger av blant annet Scarlatti.

Ungdomssymfonikerne skal ha en konsert med den norske internasjonale stjernesopranen Solveig Kringlebotn og med Ole Kristian Ruud som dirigent. Det unge og prisbelønte Ensemble Allegria kan oppleves på flere konserter under festivalen, blant annet på en forrykende Vivaldikonsert i Oslo Domkirke sammen med bl.a. Adrian Chandler og Joakim Røbergshagen. Mange oppfatter strykekvartetten som selve kjernen i kammermusikk, og i år er det fire slike ensembler tilstede under festivalen: Cikada, tyske Faust Quartett, Oslo Strykekvartett og Vertavokvartetten.

Relaterte saker