Søk i Aktiv i Oslo

Konsert i statsministerbolig hovedbilde

Konsert i statsministerbolig

Villa-Stenersen-liggende-Foto-Jiri-Havran

Rett før valget inviterer konsertforeningen Havresekken til fest i den tidligere statsministerboligen, Villa Stenersen.

Onsdag 4.september er funkis-perlen åsted for en eksklusiv konsert med både hardingfeletoner, finsk elektronika og indiejazz.

Den idealistiske gjengen bak konsertserien har som mål at folk skal utsettes for musikk de ikke visste de likte. Det passende slagordet for konseptet Havresekken er derfor «Artister du ikke vet du liker og sanger du ikke har hørt, på et sted du ikke visste du kom til å trives». Den prisbelønte konsertforeningen kunngjør aldri navnet på artistene, i stedet gis hint og musikkskildringer.

I kjente fotspor
Villa Stenersen er det 24. stedet i Oslo Havresekken arrangerer konsert. Den er regnet som et hovedverk innen norsk funksjonalisme, tegnet av Arne Korsmo og ferdigstilt i 1939. 

Villaen ble bygd som bolighus for Rolf Stenersen og familien, og på hans tid vanket storheter som Edvard Munch, Willy Brandt, Sigurd Hoel, Johan Borgen og Arnulf Øverland i rommene. I 1974 gav Stenersen huset til staten, med ønske om at den skulle brukes som statsministerbolig. Slik bodde Oddvar Nordli der.

I fjor ble villaen innlemmet i den internasjonale stiftelsen Iconic Houses Network, som et av verdens 100 mest ikoniske modernistiske bolighus. Samtidig ble den fredet og den ble en av Norges mest debatterte villaer. Æresbolig for arkitekter? Museum for Stenersen og Korsmo? Eller arbeidsbolig for kunstnere og arkitekter? Debatten har rast og konklusjonen er enda ikke klar når Havresekken nå inntar huset for én kveld.

– Å komme til villaen i dag, er som å gå rett inn i 50-tallet – det er helt fantastisk. For å kapsle stemningen starter vi det hele med taffelmusikk fra husets røde piano og passende servering, sier leder for Havresekken, Sigrun Tara Øverland.

Fra Hardanger til Finland
Bak tittelen «Blå Harding» lurer kveldens første artist – en brobygger mellom folkemusikk, improvisasjon og moderne musikk. Som komponist og musiker behersker han både fiolin, hardingfele og viola d’amore, og maler frem blant annet melodiske slåtter og atmosfæriske eksperimenter.

Neste mann ut er finsk, og kjent som både musiker og designer. Som del av den særegne skandinaviske skwee-bevegelsen kombinerer han stram, instrumental elektronika og funky R’n’B. I villaen blir også designuttrykket, med animasjon og motion graphics, kombinert med musikken, til en musikalsk og visuell smeltedigel.

Siste hemmelighet er et ungt, fremadstormende band, ledet av Norges mest lovende bassister. I fjor kom debutplata der moderne jazz møter indiepop, som høstet gode anmeldelser. I tillegg til jazz, får publikum sartere popperler og rockelåter som kicker, fra den friske kvartetten.

Eksklusiv
Etter en sjangerblandende kveld, er vurderingen opp til publikum. Som alltid på Havresekken får de hver sin sleiv havregryn til fordeling, og bestemmer slik hvem de vil donere inngangspengene sine til. Grynfordelingen blir igjen grunnlag for artistenes honorar.

Med bare 100 billetter er det duket for en eksklusiv hjemme-hos-konsertopplevelse, mellom store glassflater og moderne kunst.

– Dette er en fantastisk mulighet til å oppleve både en arkitektonisk perle og nye musikalske møter, sier Sigrun Tara Øverland.

Havresekken #24 finner sted i Villa Stenersen, Tuengen allé 10c, onsdag 4. september. Arrangementet starter kl. 19.00 og har 18-års aldersgrense.

Relaterte saker