Søk i Aktiv i Oslo

Kongelige reiser 1905–2005 hovedbilde

Kongelige reiser 1905–2005

Kongelige reiser 1905–2005 på Nasjonalgalleriet

Utstillingsrekken Den kongelige reise er Regjeringens gave til DD.MM. kong Harald og dronning Sonjas 75-årsdager i 2012. Gaven består av seks utstillinger med skatter fra de kongelige samlingene av kunst, kulturhistoriske gjenstander og fotografier.

Utstillingen markerer startskuddet for prosjektet «Den kongelige reise», og har reiser som bindeledd mellom monarken og folket som hovedtema. Det fokuseres på reisene til dagens kongepar, men utstillingen følger også inn- og utenlandsturene til kong Haakon VII og dronning Maud, kong Olav V og kronprinsesse Märtha.

Utstillingen presenterer ca. 250 gjenstander fra de kongelige samlingene. Et gjennomgående tema er reisens estetikk. Utstillingen viser reiseutstyr, drakter, uniformer, ordener og gaver gitt til våre konger og dronninger av utenlandske statsledere på besøk i Norge. Blant høydepunktene er vognen, draktene og uniformene som ble laget til kroningen i 1906 samt klesdraktene som ble brukt i forbindelse med signingene i 1958 og 1991.

Det er også mulig å se fire filmer fra NRK om Norges kongehus i foredragssalen (biblioteket) i Kunstindustrimuseets 1. etasje.

Kuratorer for utstillingen er Widar Halén og Nina Høye.

Les mer om utstillingen Kongelige reiser 1905–2005 >>

 

Relaterte saker