Søk i Aktiv i Oslo

Hundedagene hovedbilde

Hundedagene

Hundesternen - hundedagene
Foto:
Mr lynch / Flickr.com

Hundedagene

Hundedagene er viktige dager

De viktige hundedagene i juli og august

Hundedagene varer i en hel måned og starter 23. juli og varer frem til 23. august. Perioden er preget av mystisisme og eldgammel folketro som stammer fra oldtidens Egypt. Hundedagene kan fortelle deg mye om været i mange måneder, hvis du vet hva du ser etter og blir klok på hvordan du skal tolke tegnene. Tolkningene er det nemlig mange meninger om.

Hundedagene er oppkalt etter stjernes Sirius, også kalt Hundestjernen. I det gamle Egypt startet Hundestjernes sin stigning på denne tiden av året. Perioden var årets varmest og Nilen begynte å stige samtidig som Sirius, det ble flomtid langs Nilen. Egypterne forbant elvens stigning og flom med stjernes og kalte perioden, som er den perioden solen går igjennom Løvens tegn, opp etter stjernen. Hundedagene varer fra Sirius ble synlig og begynte sin vandring gjennom stjernebildet Løven til den atter forsvant ut av synsvidde. Denne perioden sammenfalt nøyaktig med flomtiden i oldtidens Egypt. Sirius vandring over himmelen ha forandret seg side den gang, så i våre dager stemmer ikke dette lenger, men hundedager har vi fortsatt.

Mystiske og okkulte dager

I folketroen er det mye mystisisme knyttet til Hundedagene. Mye av folketroen er knyttet til været men det er også andre mer skumle ting ved Hundedagene. Dette er en periode for død og forråtnelse og druknedes lik som ligger i sjøen kan flyte opp til overflaten. Troen på at dette skjer i Hundedagene er fortsatt sterk hos mange på Vestlandet, hvor mennesker hevder å ha sett lik flyte opp og inn mot land den dag i dag.

Det blir også sagt at du ikke skal spise fisk som har r i navnet i denne perioden. Fisk med r i navnet og dem er det jo mange av; torsk, makrell, flyndre… skal være mindre gode i perioden. Fisken sies å være mindre fast i kjøttet og å ha dårligere smak.

Det er mye som etter tradisjonen ikke er så greit under hundedagene. All mat skal ha lett for å råtne og få mugg. Det er dessuten vanskelig å piske fløte og klarer du det, blir kremen ofte sur.

Høytid for glassmaneter og veps

Hundedagene er dessuten glassmanetene og vepsenes dager. I fjordene i Norge samler det seg ofte enorme mengder maneter. Verre enn manetene er kanskje vepsen som blir hissig og innpåsliten under hundedagene.

Været og hundedagene

Størst betydning er det imidlertid knyttet til værvarsler. Varslene er imidlertid ikke entydige og varierer fra landsdel til landsdel. En del sier at været første hundedag, den 23. juli bestemmer været i resten av måneden. I Oslo het det seg at dersom været var bra 23. juli ville det forbli bra i hele perioden frem til 23. august. Andre har sagt at dersom hundedagene går inn med regn går de ut med sol. I Valdres sa folk at hundedagene slikket seg inn og bet seg ut. Noen steder er folk mer opptatte av været tredje hundedag, altså 25. juli. I Hallingdal sa folk været skulle bli som det var i tre uker fra tredje hundedag. I Hardanger så folk på de tre første hundedagene i sammen for å spå været. Der het det seg at hvis de tre første var hundedagene var fine ble resten dårlig og omvendt. Noen steder var det fjerde og femte hundedag som som hadde mest betydning. I Numedal sa folk at hvis været var fint fjerde og femte dag så ville det bli fint i resten av hundedagene også. Verre spådommer kommer fra Hardanger hvor det het seg at hvis det regnet fjerde hundedag skulle det regne i hele syv uker.

Dette er det ikke lett å bli klok på og av og til er utsagnene direkte motstridene. Kan hende varierer tegnene fra sted til sted, slik at tredje hundedag var viktigst i Hallingdal, første hundedag i Oslo og så videre.

Vi prøver oss på en oppsummering

  • Oslo – fint vær 23. juli gir fint vær i en måned.
  • Valdres – fint vær 23 juli gir skikkelig dårlig vær rundt 23. august
  • Hallingdal – slik været er 25. juli vil det bli i tre uker.
  • Hardanger – fint vær de første tre hundedagene gir dårlig vær i resten og omvendt.
  • Numedal – fint vær 26. og 27. juli gir fint vær frem til 23. august.
  • Hardanger – regn 26. juli gir regn i hele syv uker.

Du kan jo prøve å merke deg været rundt omkring på de forskjellige datoene og følge med og se om spådommene stemmer.

Relaterte saker

Eventbilde: Farsdag
søndag
00:00

Farsdag

På farsdagen feirer vi fedrene våre. Les alt om farsdagen her.

Eventbilde: Skap en magisk morsdag – alle mødres dag!
søndag
22:00

Skap en magisk morsdag – alle mødres dag!

9. februar 2025 er det morsdag i Norge. Dagen er alltid andre søndag i februar. Les alt om morsdag og få gavetips til morsdagen.

Eventbilde: Valentinsdagen – Alle hjerters dag
fredag
22:00

Valentinsdagen – Alle hjerters dag

Valentines Day feires den 14. februar hvert år. På denne siden finner du informasjon om Valentines Day.