Søk i Aktiv i Oslo

Frigjøringsdagen hovedbilde

Frigjøringsdagen

8.mai – Frigjøringsdagen i Trondheim i 1945. Eier: Trondheim byarkiv

Frigjøringsdagen

8. mai – slutten på 2. verdenskrig i Europa

8. mai 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst og den andre verdenskrig var over i Europa. Norge ble atter et fritt land og aldri har landet sett en slik fest.

Frigjøringsfesten som startet 8. mai varte i en hel måned og nådde sitt høydepunkt ved Kong Haakons hjemkomst til Oslo 7. juni.

8. mai er en offentlig flaggdag. Dagen blir minnet på forskjellige vis med taler og markeringer. 8. mai er en viktig dag. I Norge kapitulerte de tyske soldatene og det var en gledens dag. Soldater og krigsfanger kom hjem i dagene etter 8. mai og gjensynsgleden var stor. Blendingsgardinene kunne brennes og det norske flagget atter vaie fra flaggstengene. For de aller fleste var 8. mai og måneden som fulgte en gledens tid, men ikke for alle selvsagt. Noen var fortatt savnet og noen kom aldri hjem. Landssvikere ble fengslet og ventet på rettoppgjøret.

En stor og grusom krig som hadde vart i fem lange år var endelig over. Europa kunne puste lettet ut og gjenoppbyggingen kunne starte når festen var over.. Ikke bare var krigen over, men Europa ble endelig frigjort fra nazismens grusomme og menneskefiendtlige ideologi. Frigjøringen avslørte en systematisk råskap og ondskap som knapt noen hadde kunnet forestille seg.

Realitetene med hensyn til hvilket skrekkregime Europa var frigjort fra ble tydelig for alle. Dette kan vi fortsatt glede oss over. Frigjøringsdagen er fortsatt verdt å feire, la flagget gå til topps.

Les også om 9. april – da tyskerene okkuperte Norge >>

 

Relaterte saker

Eventbilde: Sommersolverv
torsdag
23:00

Sommersolverv

Sommersolverv er årets lyseste og lengste dag.Sommersolverv er den lyseste og lengste dagen på den nordlige halvkule.

Eventbilde: Farsdag
søndag
00:00

Farsdag

På farsdagen feirer vi fedrene våre. Les alt om farsdagen her.

Eventbilde: Skap en magisk morsdag – alle mødres dag!
søndag
22:00

Skap en magisk morsdag – alle mødres dag!

9. februar 2025 er det morsdag i Norge. Dagen er alltid andre søndag i februar. Les alt om morsdag og få gavetips til morsdagen.