Søk i Aktiv i Oslo

Frigjøringsdagen hovedbilde

Frigjøringsdagen

8.mai – Frigjøringsdagen i Trondheim i 1945. Eier: Trondheim byarkiv

Frigjøringsdagen

8. mai – slutten på 2. verdenskrig i Europa

8. mai 1945 kapitulerte Tyskland betingelsesløst og den andre verdenskrig var over i Europa. Norge ble atter et fritt land og aldri har landet sett en slik fest.

Frigjøringsfesten som startet 8. mai varte i en hel måned og nådde sitt høydepunkt ved Kong Haakons hjemkomst til Oslo 7. juni.

8. mai er en offentlig flaggdag. Dagen blir minnet på forskjellige vis med taler og markeringer. 8. mai er en viktig dag. I Norge kapitulerte de tyske soldatene og det var en gledens dag. Soldater og krigsfanger kom hjem i dagene etter 8. mai og gjensynsgleden var stor. Blendingsgardinene kunne brennes og det norske flagget atter vaie fra flaggstengene. For de aller fleste var 8. mai og måneden som fulgte en gledens tid, men ikke for alle selvsagt. Noen var fortatt savnet og noen kom aldri hjem. Landssvikere ble fengslet og ventet på rettoppgjøret.

En stor og grusom krig som hadde vart i fem lange år var endelig over. Europa kunne puste lettet ut og gjenoppbyggingen kunne starte når festen var over.. Ikke bare var krigen over, men Europa ble endelig frigjort fra nazismens grusomme og menneskefiendtlige ideologi. Frigjøringen avslørte en systematisk råskap og ondskap som knapt noen hadde kunnet forestille seg.

Realitetene med hensyn til hvilket skrekkregime Europa var frigjort fra ble tydelig for alle. Dette kan vi fortsatt glede oss over. Frigjøringsdagen er fortsatt verdt å feire, la flagget gå til topps.

Les også om 9. april – da tyskerene okkuperte Norge >>

 

Relaterte saker

Eventbilde: Dyrepasser for en dag – høstferien 2023
mandag
08:30

Dyrepasser for en dag – høstferien 2023

Et halvdagskurs som settes opp i skoleferier. Barna får være med på morgenforing, rengjøring og stell av ulike husdyr, samt lære hvorfor ulike raser trenger ulikt stell og har forskjellige behov.

Eventbilde: Juleølpremieren 2023 – En ny festival i Oslo!
torsdag
19:00

Juleølpremieren 2023 – En ny festival i Oslo!

Juleølpremieren er en merkedag for lanseringen av alt juleøl i Norge. Her får du smake på en rekke gode brygg før de kommer i butikker og på Vinmonopolet.

Eventbilde: Førjulstiden på Hadeland Glassverk 2023
lørdag
12:00

Førjulstiden på Hadeland Glassverk 2023

Det er tradisjon for mange å besøke Hadeland Glassverks julemarked i førjulstiden, og ingenting gir julestemning som et møte med selveste julenissen!