Søk i Aktiv i Oslo

Fakta og fiksjon om Finland på Litteraturhuset hovedbilde

Fakta og fiksjon om Finland på Litteraturhuset

Erlend Loe har skrevet romanen Fakta om Finland. Nå snakker han med Juha Itkonen om både fakta og fiksjon og om forfattere i grenselandet mellom.

En sytten år gammel gutt har sommerjobb på et kjøpesenter i en liten by. Tjue år senere har han flyttet til en større by og etablert seg som forfatter. Han gir ut en roman som handler om den kjøpesentersommeren for så lenge siden og om en av dem han jobbet sammen med, Vesku. Men tilbake i småbyen jobber fremdeles en annen kollega, Päivi, på det samme kjøpesenteret, og hun liker slett ikke hans historie, eller hans løgn, om hvordan alt sammen var den gangen.

Det er et av finlandslitteraturens nye stjerneskudd som har skrevet romanen Sytten. Boka er Juha Itkonens fjerde roman, men det er første gang han oversettes til norsk. Her tematiseres både hvordan vi husker, og ulike menneskers ulike blikk. Hvorfor ser verden så forskjellig ut avhengig av hvem som ser, og hvem har rett til å si at det var akkurat sånn det var? Dessuten: Hvordan føles det egentlig når man plutselig blir en karakter i noen andres litterære fiksjon?

”Romanen er fylt av humor, fylt av presise, vidunderlige øyeblikksbilder, og en prosa som bare flyter fram (i ulike stilarter, med ulike tonefall og stemmer). Juha Itkonen er blant de store innen finsk prosa i dag. Hans originalitet og særpreg er nettopp lettheten – tempoet. Og så har han slik ømhet og kjærlighet for sine personer.” – Monika Fagerholm

Billettpris: 90,- (student 60,-)
Arrangør: Litteraturhuset
Kjøp billetter til “Fakta og fiksjon om Finland” >>

Les mer om arrangementet “Fakta og fiksjon om Finland” >>

Relaterte saker

Eventbilde: Erotisk lesesirkel
fredag
19:00

Erotisk lesesirkel

Live podcast med Solveig Kloppen og Gunhild Dahlberg. Gjest: Erik Solbakken.

Eventbilde: Fortellerfestivalen 2024 – Mellomrom
torsdag
00:00

Fortellerfestivalen 2024 – Mellomrom

Fortellerfestivalen er tilbake i Oslo for å feire, formidle og fornye den muntlige fortellertradisjonen. Festivalen har 20 års jubileum i 2024!