Søk i Aktiv i Oslo

Europeisk Jødisk Kulturdag i Jødisk Museum hovedbilde

Europeisk Jødisk Kulturdag i Jødisk Museum

sutzkever

Søndag 1. september markeres Europeisk Jødisk Kulturdag fra Spania i sør til Norge i nord. Det årlige arrangementet viser mangfoldet og rikdommen i den europeiske jødiske kulturarven og har blitt markert i Oslo siden 2005. 

Samtidig benytter vi anledningen til å feire begynnelsen på det nye jødiske året 5774 med servering av hjemmebakt challe, epler og honning.

Til årets Kulturdag får vi besøk av dr. Jan Schwarz fra Lunds Universitet. Han vil snakke om Avraham Sutzkever, en av de viktigste jødiske poetene i det tyvende århundre, og om Vilnius, Sutzkevers hjemby. 

Vilnius ble kalt «Litauens Jerusalem», og var et yrende kunstnerisk, kulturelt og intellektuelt jødisk senter før andre verdenskrig. Byen var hjem for de fremste jødiske religiøse skolene i Europa, men også for sekulære kunstneriske bevegelser. Abraham Sutzkever tilhørte den modernistiske gruppen «Yung Vilne», men ble partisan etter nazistenes okkupasjon av Litauen. Gjennom sine sterke dikt skildret han Vilnius’ tragiske skjebne under andre verdenskrig, der nesten hele byens jødiske befolkning ble utryddet. 

Skuespiller Øystein Røger vil lese utvalgte dikt av Sutzkever, og vi vil også få høre dikt lest på originalspråket jiddish, for å få en smak av en nesten svunnen kultur. 

Foredraget er en del av prosjektet «Yidish far ale», et kultursamarbeid med Bente Kahan Foundation, Wroclaw, finansiert av norske EØS-midler.

Relaterte saker