Søk i Aktiv i Oslo

Arrangementet er fullført.

Epledagen hovedbilde
fredag 

Epledagen

Oktober er eplemåneden

Epledagen

September er eplemåneden, og 26. september er epledagen

Epler er herlig, vi nevner bare nyplukkede epler, vakre, skinnende og fristende, varm eplekake med krem, epleslang på mørke kvelder og eplecider Vi vedder på at du også elsker epler. Derfor gir vi deg litt eplefakta så du kan feire de norske eplene, ikke bare på epledagen men i hele oktober.

Epleoppskrifter finner du her >>

Visste du at Epledagen i år er 26. september, og har du planer om å feire den? Husk at epler er sundt, fortvil ikke, hvis epledagen har kommet og gått uten at du feiret den, hele september er eplemåneden.

Plukke, kjøpe, stjele?
Eplene fra naboens hage er best eller? Husker du epleslangen fra mørke høstkvelder? Mørket, stillheten, hjertet i halsen, frostrøyk og kanskje en gutt eller jente i gjengen du likte bedre enn de andre? Epler er jo helt fra Adam og Evas tid forbuden frukt. Nå vil ikke vi i aktivioslo.no oppfordre noen til å stjele. Epler er ikke dyrt, så hvis du ikke her egne epletrær kan du jo kjøpe.

Eplehøsten i Norge er stor, det selges 9000 tonn norske epler i butikken fra oktober og frem til jul
I 1990 ble epledagen stiftet av Opplysningskontoret for frukt og grønt for å feire de norske eplene.
Har du egne epletrær, så ikke glem å høste dem. Hvis du ikke spiser alle eplene som de er, kan du lage eplemost og eplesaft eller du kan levere inn eplene og få epleprodukter i bytte. Steder hvor du kan ta med deg epler og få dem presset er blant annte på Askim Frukt og Bærpresseri og på Skinnsenteret på Økern.

Hensikten med epledagen

Hensikten med Den Norske Epledagen var å sette fokus på norsk matproduksjon. De norske eplene blir spesielt gode på grunn av klimaet i Norge, det er de store temperaturforskjellene som er så gunstige for eplene. De lyse somrene og kalde høstnettene i sammen gjør at eplene får tynt skall og blir rike på smak. Eplet er det viktigste fruktslaget i Norge.

Frukt har hatt stor økonomisk betydning her i landet.  I  et skriv fra pave Innocens 4 som ble skrevet i 1240,nderstrekes at folk uten straff kunne berge inn frukt på helgedager dersom dårlig vær hadde hindre innhøstingen på hverdager.

Epler i nørrøn mytologi

Eplet er en myteomspunnet frukt. Vi kjenner det jo allerede fra Edens hage, mindre kjent er kanskje ungdomseplet som den nørrøne gudinnen Idun eide. I vikingtiden fantes det villepler i Norge. Faktisk måtte gudene i Åsgård spise epler for å holde seg evig unge. Kanskje epler kan hjelpe oss til å holde oss yngre i disse dager også?

20.000 eplesorter over hele verden

Epler er populære i hele verden og det finnes faktisk så mange som 20.000 eplesorter i verden. Av norske sorter er det Eplet kommer opprinnelig fra Kazakstan og er 8000 år gammelt. Eplene har spredd seg over hele veien med fugler, dyr og mennesker.  Epler er den frukten nest etter vindruer som gir de største avlinger i verden.

Sunne epler holder doktoren vekk

Epler er fristende frukter. Adam lot seg friste av Eva, og Snehvit av den onde heksa. Det er ikke rart, epler skinner, dufter og smaker herlig og er dessuten veldig sunne. Epler er stapp fulle av fiber, antioksidanter og andre viktige næringsstoffer og at epler er ypperlig medisin vet jo alle. I England heter det at “an apple a day, keeps the doctor away”.I den folkemedisinske tradisjonen er det kjent at epler fremmer fordøyelsen og hindrer forstoppelse. Dette er behørig dokumentert av moderne medisin. For å oppnå den effekten bør imidlertid epler spises på tom mage, og så sant det er mulig skal epler spises med skallet på. To tredeler av fiber og verdifulle antioksidanter finnes nemlig mellom skallet og frukten. Epler har lav glykemisk indeks eller såkalte langsomme karbohydrater. Langsomme karbohydrater er bra for blodsukkeret.
I tillegg renser epler avfallsstoffer effektivt ut av kroppen, og det bidrar til å gi bedre hud og friskere hudfarge.

Eplet i mytologien

I Eden vokste eplene på kunnskapens tre og etter å ha spist av den forbudne frukten skal Adam ha satt en bit i halsen. Den kulen mannen har på halsen, adamseplet  bærer han den dag i dag som et tegn på arvesynden etter Adam. I mytologi og religion går eplet igjen som symbol for en uendelig rekke overnaturlige egenskaper: Udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme.

Epler + jazz = sant

New York City kalles ”The Big Apple”, dette navnet fikk byen på 1930-tallet. Dette uttykket kommer fra jazzens glansdager på Manhattan. Hele Manhattan var full av jazzklubber og alle jazzens mestre samlet seg her. Manhattan ble derfor kjent for å ha mange epler på treet, og med det mente folk mange steder å spille og høre jazzmusikk.

Epleoppskrifter finner du her >>

Relaterte saker

Eventbilde: Julekonsert med Bugge Wesseltoft
tirsdag
17:00

Julekonsert med Bugge Wesseltoft

Julekonsert med Bugge Wesseltoft – Snowing on my piano – med påfølgende nydelige middag. Velg mellom julebuffet i restauranten på Grefsenkollen, eller juletapas i OverOslo Bar etter konserten.

Eventbilde: Ingrid Olava – Ingrids jul
onsdag
17:00

Ingrid Olava – Ingrids jul

Nyt julemiddag på Grefsenkollen før konserten med Ingrid Olava. Det blir som alltid vakkert flygelspill, ikonisk stemmeprakt, dempet belysning, magisk julestemning.

Eventbilde: Dyrepasser for en dag – høstferien 2023
onsdag
08:30

Dyrepasser for en dag – høstferien 2023

Et halvdagskurs som settes opp i skoleferier. Barna får være med på morgenforing, rengjøring og stell av ulike husdyr, samt lære hvorfor ulike raser trenger ulikt stell og har forskjellige behov.