22. mai er FNs internasjonale dag for biomangfold, og Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA) markerer dagen med debatt på Litteaturhuset!
Tap av biomangfold er regnet for å være et like stort miljøproblem som klimaendringene, men nå opplever vi en storsatsing på å øke kraftproduksjonen, og subsidierer tiltak som ødelegger mye natur. Planer for å fase ut oljeproduksjonen er så å si ikkeeksisterende. Politikere og store deler av miljøbevegelsen har konsentrert seg om klimaproblemet på bekostning av andre miljøproblemer.
Gjennom ordningen grønne sertifikater gis det millioner i tilskudd for å øke kraftproduksjonen i Norge. Antall søknader om å bygge ut vannkraftverk er mangedoblet, flere tusen kvadratkilometer areal kan bli vindkraftanlegg, og det er foreslått å beplante Norge med såkalt klimaskog. Samtidig er det lite som tyder på klimautslippene er på vei ned. Vi spør: Er fornybarsatsingen verdt naturkostnaden? Tar vi egentlig miljøkrisa på alvor, eller vil vi bare sikre oss lave strømpriser og fortsatt vekst? Hvordan kan vi få miljø-Norge til å se miljøkrisene i sammenheng, og ikke på klima som et isolert problem?
Panelet består av:
· Silje Lundberg, leder for Natur og ungdom
· Einar Wilhelmsen, leder for fornybaravdelingen i ZERO
· Erling Sande (Sp), leder av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget
· Joakim Hammerlin, filosof og forfatter
· Rune Aanderaa, daglig leder i SABIMA
Ordstyrer er Rasmus Hansson, tidligere generalsekretær i WWF